Njemački obrtnici zapošljavaju stručnjake iz BiH

posao, Njemačka, posao, Njemačka, Njemačka, posao, nezaposlenost, koronavirus, Njemačka, Njemačka, koronavirus, Fenix, Njemačka, nova pravila , poslovi u njemačkoj, Njemačka, najtraženiji poslovi
Ilustracija/hercegovina.info

Početkom ožujka Udruženje obrtnika njemačke Rajneland-Pfalz želi pokrenuti konkretne projekte za zapošljavanje nove radne snage iz Bosne i Hercegovine i tako iskoristiti nove mogućnosti Zakona o imigraciji.

"Moramo iskoristiti novi zakon ", rekao je Kurt Krautscheid, glasnogovornik Privredne komore Rheinland-Pfalz, a citirao ga novine Süddeutsche Zeitung. projekt dolaska stručnjaka iz BiH u spomenutu provinciju:

"U prvom pilot projektu za dolazak stručnjaka iz Bosne i Hercegovine početkom 2021. godine, prvi tehničari elektronike, od 12 do 15, stići će u ovu provinciju nakon završetka predavanja iz njemačkog jezika. Pilot projekt uključuje i Federalno ministarstvo ekonomije i savezno Agencija za zapošljavanje.

Obrtnička komora naglašava da će prvenstveno "zaposliti tehničare elektronike koji su specijalizirani za energetsku i građevinsku tehnologiju, kao i stručnjake za gradnju postrojenja, sanitarnu i klimatsku tehnologiju te tehničare koji su specijalizirani za grijanje", navodi Süddeutsche Zeitung.

"Postoji velika potreba za kvalificiranim radnicima u tim zanimanjima", kaže generalni direktor Privredne komore Koblenz Ralf Hellrich, prodavačima, pekarima, slastičarima ili mesnicama.

Projekt s Bosnom i Hercegovinom, koji će radnike i kompanije okupiti najkasnije do ljeta ove godine, jedan je od elemenata pojačanih napora na privlačenju međunarodnih stručnjaka, pojašnjava Hellrich. Međutim, nije ograničeno na jednu zemlju. Obrtnička komora Koblenz odavno je uključena u uspostavljanje dualnih struktura stručnog osposobljavanja u partnerskim zemljama ove provincije - Ruandi i Malaviju. "Nije važno odakle ljudi dolaze, već odakle žele ići", kaže Hellrich.

Jugoistočna Europa je fokus ovog poslovanja ove provincije već 10 godina. Ako je profesionalna kvalifikacija potpuno ekvivalentna, stručnjaci se mogu rasporediti izravno u tvrtku. Inače dobivaju tzv. privremena kvalifikacija (Anpassungsqualifizierung) s maksimalnim trajanjem od 18 mjeseci.

"Važno je da svi profesionalci dođu ovdje i ne budu gurnuti na marginu društva", kaže predsjednik Komore Koblenz Krautscheid i dodaje: "Radujemo se što ćemo ravnopravno surađivati ​​s našim bosanskim partnerima", zaključio je Süddeutsche Zeitung.