NAKON GAŠENJA PROIZVODNJE Bi li čitlučki Ledo mogla kupiti tvrtka iz BiH?

Gasi se proizvodnja Ledo Čitluk, 50 djelatnika ostaje bez posla
Arhiva

Najava zatvaranja tvornice Ledo u Čitluku došla je kao grom iz vedra neba. Javnost je iznenađena zatvaranjem još jednog pogona u zemlji dok su zaposlenici, od kojih značajan broj s dugogodišnjim stažom, zabrinuti za svoju budućnost.

Osim tvrdnje da je za vlasnike, britanski Nomad Foods, proizvodnja u Čitluku neisplativa, nije bilo drugih konkretnijih obrazloženja za iznenađujuću odluku. Ono što je činjenica jest da Ledo, koji uz proizvodnju ima i distribuciju, ne gasi pogon zbog lošeg poslovanja. Naime, kompanija je u 2022. godini imala jako dobru poslovnu izvedbu s ostvarenom dobiti od 23 milijuna KM, piše Indikator.

Stoga je jedno od objašnjenja zapravo da je čitlučka tvornica žrtva prestrukturiranja unutar velike grupacije kakva je Nomad Foods te da je ovom gigantu BiH više zanimljiva kao tržište za distribuciju nego proizvodnju koja ionako već postoji unutar grupacije u Ledu u Zagrebu i Frikomu u Beogradu. To je već bilo i vidljivo u poslovnoj politici Nomad Foodsa koji od vremena kupovine divizije zamrznute hrane od Fortenova grupe ulagao u distribuciju u BiH šireći svoju mrežu. No, ako Nomad Foodsu gašenje proizvodnje u Čitluku neće donijeti bitnije promjene jer će zadržati tržište, s točke gledišta nas u BiH je loša stvar što se gasi domaća proizvodnja i ukidaju radna mjesta. 

No, s obzirom na atraktivnost tvornice u Čitluku, postavlja se pitanje je li u ovoj situaciji netko od domaćih poslovnih subjekata može u prestanku njenog rada pod okriljem Nomad Foodsa vidjeti poslovnu priliku, ukoliko se ona ukaže.

Sa stanovišta domaće gospodarske i tržišne niše koja u pitanju to bi bilo jako poželjno. Bosna i Hercegovina, naime, dosta smrznutog povrća i voća i sličnih proizvoda uvozi od susjeda, prije svega iz Srbije gdje postoje tvornice Frikom, Friglo i Yupik Apatin, a potom i iz Hrvatske, gdje osim Leda domaće tržište opskrbljuje i proizvođač PIK Vinkovci. Tu je i mađarski Bonduelle koji također ima određeni tržišni udio.

No, bi li se neka od domaćih kompanija mogla zainteresirati za Ledo ovisi od njene vlastite procjene isplativosti jedne ovakve investicije.

Ako bismo pokušali licitirati kompanije koje bi ova prilika mogla zanimati kao prvog kandidata navodimo tuzlanski Bingo. Tuzlanskom trgovcu, koji je bio i na udaru kritika potrošača što pod svojom robnom markom prodaje povrće koje je ubrano i upakirano u Srbiji i Hrvatskoj, eventualnom akvizicijom Leda pružila bi se prilika za supstituciju uvoza vlastitom proizvodnjom i opskrbu ovim proizvodima vlastite velike prodajne mreže.

S obzirom na Bingovu sve veću orijentiranost ka proizvodnji i poslovnim prilikama koje sve više sežu izvan maloprodaje, ovo se, barem na prvu, čini kao izgledna opcija. Tim prije što već postoji uhodana tvornica s kvalificiranom radnom snagom i proizvodnja bi se mogla samo nastaviti pod Bingovim zelenim bojama. Ono što je, međutim, izvjesno da eventualna akvizicija Ledove tvornice sigurno ne bi bila jeftina. Union Foods je kupio Fortenovinu diviziju smrznute hrane za 615 milijuna eura. Prema procjenama koje su pravljene u vrijeme prodaje, Ledo u Čitluku vrijedio je 63 milijuna eura. 

No, koliko bi vrijedila eventualna kupnja ili zakup samog proizvodnog pogona Leda teško je znati, ali cifra sigurno ne bi bila mala. U svakom slučaju bilo bi dobro iz više aspekata da neko od domaćih poslovnih subjekata u zatvaranju Leda ugleda poslovnu šansu i nastavi poslovanje ove tvornice s 23-godišnjom tradicijom i nakon 31. prosinca 2023. godine.