SJEDNICA VLADE Evo što je predloženo kako bi se ublažile ekonomske posljedice na gospodarstvo

SJEDNICA VLADE Evo što je predloženo kako bi se ublažile ekonomske posljedice na gospodarstvo
Ilustracija / hercegovina.info

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, predložila da Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, uzrokovanih pandemijom koronavirusa, bude donesen u Parlamentu FBiH po hitnom postupku, u skladu s članom 191. Poslovnika Predstavničkog i članom 186. Poslovnika o radu Doma naroda, koji predviđaju da zakon može biti donesen i po hitnom postupku samo ako uređuje odnose i pitanja za čije uređivanje postoji neodložna potreba i ako bi njegovo donošenje u redovnom postupku moglo izazvati štetne posljedice za Federaciju FBiH.


Ovaj zakon je predložen s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica po gospodarstvo Federacije, imajući u vidu ogromne negativne ekonomske posljedice koje će u narednom periodu nastati kao posljedica stanja nesreće, s obzirom da je veliki broj gospodarskih subjekata obustavio rad, što dovodi do značajnog poremećaja normalnih tijekova poslovanja.

Zakon propisuje subvencioniranje doprinosa za obvezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanja zatezne kamate na javne prihode, ukidanje obveza plaćanja akontacije poreza na dobit, ukidanje obveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti, obustavljaje svih upravnih, parničnih, izvanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, obustavljanje obračuna zateznih kamata na zakašnjela plaćanja u dužničko-povjerilačkim odnosima, obustavljanje prinudne naplate, održavanje stabilnosti pojedinih isplata, odgoda primjene propisa, te uspostava Garancijskog fonda.

Odredbe ovog zakona odnose se na sve poslovne subjekte koji ispunjavaju uvjete propisane ovim zakonom. Ako su drugi zakoni u suprotnosti s ovim zakonom, primjenjivat će se ovaj zakon, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa