PODUZETNICI HERCEGOVINE Predložene mjere nisu stimulativne za spas radnih mjesta i očuvanje tvrtki

PODUZETNICI HERCEGOVINE Predložene mjere nisu stimulativne za spas radnih mjesta i očuvanje tvrtki
Facebook

Iz Asocijacije poduzetnika Hercegovine poručuju kako mjere Vlade, koje su predložene Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koje je usvojila Vlada Federacije BiH, nisu dovoljno stimulativne ni sveobuhvatne, kako bi se spasila radna mjesta i očuvale tvrtki.

"Uočljivo je da kriteriji za dobivanje pomoći za vrijeme trajanja stanja prirodne ili druge nesreće, te neposredno nakon toga, nisu dovoljno jasni i kod poduzetnika izazivaju dosta negativnih komentara i bojazni kako nisu pogođene prave i učinkovite mjere.

Iz APH upozoravaju na referentno razdoblje za ostvarivanje pomoći, a to je period u kojem su firme uglavnom normalno poslovale, zbog čega poslodavci izražavaju skepsu u pogledu stvarnih šansi da dobiju pomoć kad ona bude najpotrebnija, a to su naredni mjeseci, koji će ujedno biti presudni za opstanak gospodarskih subjekata u realnom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predlažemo da se svim onim sektorima kojima je zabranjen rad ili imaju naglašeno veliki pad prihoda, osigura naknada u visini minimalne bruto plaće, jer se jedino tako mogu spasiti radna mjesta", kaže se dalje u priopćenju.

Hercegovački poduzetnici kažu kako treba preispitati i veći broj predloženih mjera koje idu na ruku poslodavcima koji su ranije bili nesolidni u poslovanju ili su poslovali s gubitcima, jer neke predložene izmjene odredbi u zakonodavstvu i financijsko-bankarskom sektoru upravo idu takvima na ruku, dok poslodavci koji su u periodu do izbijanja krize dobro poslovali, ne dobivaju praktično ništa.

Iz APH ističu dva zahtjeva koje se ne bi smjelo ni pod koju cijenu zaobići u Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica

- Realnom sektoru omogućiti neplaćanje minimalnih doprinosa najmanje tri, idealno narednih šest mjeseci.
- Refundiranje minimalne plaće i doprinosa za zaposlene u onim tvrtkama kojima je naređeno privremeno obustavljanje rada ili je došlo do značajnog pada prihoda.
-Obračun i plaćanje PDV-a tek po naplati izdane fakture.
.