BiH je najviše otpada izvezla u Tursku, a onda u Italiju, te u zemlje okruženja

ministar zaštite okoliša, otkupljivači sirovina, Oporabitelji ambalaže, Mihael Zmajlović, PET ambalaža, otpadna ambalaža, otpad, Smeće, izvoz

Ukupna količina izvezenog neopasnog otpada iz Bosne i Hercegovine u 2021. godini iznosila je 1.100.934 tone. To je za 26,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje analiza Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Podaci o izvezenim količinama neopasnog otpada u 2021. godini pokazuju trend rasta, što je uzrokovano povećanim izvozom nekih grupa otpada. Tako je, prema podacima, povećan izvoz staklenog, metalnog, gumenog, tekstilnog i otpada od sagorijevanja, dok je otpad od papira i kartona i plastični otpad zadržao trend postepenog pada, prenosi Indikator.

Ukupna količina uvezenog neopasnog otpada u 2021. godini iznosila je 36.909 tona, što je za 27,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu. U 2021. godini uočen je rast izvoza metalnog otpada za 46,1 posto u odnosu na 2020. godinu, a najviše, 76,2 posto izvezeno je u Tursku.

Količina izvezenog staklenog otpada bila je veća za 5,1 posto, a tijekom 2021. godine najveće količine izvezene su u Hrvatsku.

U 2021. godini tekstilni otpad iz BiH se izvozio širom svijeta. Izvezeni otpad obuhvata materijale kao što su, na primjer, strugotina i ostali otpad kože, otpaci od svile, otpaci od vune, pamučni otpad, lan i otpad, polovna odeća. Tijekom 2021. godine najveće količine tekstilnog otpada izvezene su u Italiju.

U 2021. godini uočen je pad izvoza otpadnog papira i kartona za 15,1 posto, a 55,3 posto otpadnog papira i kartona izvezeno je u Srbiju.

U ukupnom prekograničnom prometu neopasnog otpada u razdoblju 2014.-2021. godine evidentan je generalno rast prometa sedam grupa otpada (metalni otpad, tekstilni otpad, gumeni otpad, plastični otpad, stakleni otpad, otpad od sagorijevanja i otpad od papira i kartona). Samo za neke vrste otpada zabilježen je umjeren pad.

Analiza podataka o uvozu neopasnog otpada za razdoblje 2014-2021. godine ukazuje na trend pada uvezenih količina metalnog, plastičnog, otpada od sagorijevanja i gumenog, dok je uvoz staklenog i otpada od papira zadržao trend rasta.