EU zbog Turske pokreće specijalni mehanizam IPCR, što to znači

EU zbog Turske pokreće specijalni mehanizam IPCR, što to znači
Ihlas News Agency

Švedska kao predsjedavajuća Vijeća Europske unije odlučila je aktivirati integrirani odgovor na političku krizu (IPCR) za koordinaciju mjera podrške EU kao odgovor na potres u Turskoj i Siriji, a u bliskoj suradnji s Europskom komisijom.

Aranžmani IPCR-a imaju za cilj jačanje sposobnost Europske unije da brzo donosi odluke u slučajevima velikih međusektorskih kriza koje zahtijevaju odgovor na razini EU. Kroz ovaj mehanizam, predsjedavajući Vijeća koordinira politički odgovor na krizu okupljajući institucije EU, države članice i druge ključne aktere, javlja N1.

Navedene aranžmane Vijeće je odobrilo 25. lipnja 2013. godine. U prosincu 2018. Vijeće je usvojilo odluku kojom ih je pretvorilo u pravni akt.

Zemljotres magnitude 7,8 pogodio je rano jutros južnu Tursku i Siriju. Osjetio se u velikom dijelu zemlje, kao i u nekoliko zemalja u regiji. Prema američkom seizmološkom zavodu USGS, katastrofalan potres magnitude 7,8 se dogodio u 04:17 sati po lokalnom vremenu na dubini od približno 17,9 kilometara. Uslijedili su brojni manji potresi, ali i jedan veći na istom području magnitude 7,7.

Posljednje informacije govore da je u Turskoj i Siriji više od 3000 mrtvih, dok je više tisuća osoba ozlijeđeno. Pod ruševinama je i državljanin Bosne i Hercegovine. U popodnevnim satima Tursku i Siriju pogodila su dva nova jaka zemljotresa.