NJEMAČKA EKONOMIJA U PROCVATU Dijaspora zbog sigurnosnih mjera ne može u svatove u Hercegovinu

Hercegovački svatovi
Ilustracija / hercegovina.info

Jedni od onih koji će sigurno istodobno najviše osjetiti teret krize, ali izazvati i žal kod većine su svadbene dvorane.

Prema posljednjim podacima većina vjenčanih proslava bit će otkazano, no zanimljivo je da je puno veći odjek ta vijest izazvala kod dijaspore, nego kod lokalnog stanovništva. Samim time ugrožen je pokretač i okosnica hercegovačkog gospodarstva.

Svoja iskustva s nama je podijelio Mato iz Ulma, porijeklom Posušak koji je rekao da mu je ovo presedan u 34. godini iseljeništva: “Ma nije do svatova samo, evo 34 godine imam isti ritam dolasaka od krštenja, pričesti, krizmi, vjenčanja, tetkinih rođendana, triba jednom godišnje doć platit račune za vikendicu, ode urlaub lako, čini se to.

Njemački ministar gospodarstva izjavio je kako će mnogi njemački građani pogođeni koronavirusom ostati u Njemačkoj te na taj način ojačati državni proračun, naglasio je također kako će prema predviđanjima tima stručnjaka samo od toga što njemački državljani neće kititi svatove biti izgrađen jedan vrtić. Kancelarka je već navela da će podržati sve mjere relaksacije osim ove jer se boji masovnih odlazaka iz države.

Nemogućnost dolaska dijaspore na vjenčanja prikazat će neke stvari puno jasnijima koje su se godinama gurale pod tepih. Naime, napokon će vrijednost jabuke biti zaokružena u konvertibilnim markama, a ne u eurima gdje su mladenci prosječno gubili solidan frižider. Također, cijena bitnih elemenata u svatovima (band, fotograf, kićenje itd) morat će se opet obračunavati u KM, što sigurno ne ide na ruku dosadašnjoj politici cijena izraženoj u eurima kao psihološkoj mamilici.

_______
Tekst je satiričnog sadržaja i svaka sličnost sa stvarnim osobama, pojavama, organizacijama, mjestima i događajima je slučajna.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.