VIDEO  Eksplozije u Kijevu, Čečeni pokušali ubiti predsjednika Ukrajine

rat u ukrajini, Kijev, Vladimir Zelenski
Screenshot

Spriječen je pokušaj atentata na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Tajnik ukrajinske službe nacionalne sigurnosti Oleksij Danilov priopćio je da je elitna skupina ”Kadirovici” pokušala ubiti ukrajinskog predsjednika  Zelenskog, ali su spriječeni.

U napadu ruske vojske na Harkiv, drugi najveći grad u Ukrajini, jako je oštećena i zgrada u kojoj se nalazi slovenski konzulat, objavilo je u utorak slovensko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru, prenosi Index.

Više kazetnih bombi ispaljeno je u ponedjeljak na Harkiv, drugi najveći grad u Ukrajini, tvrdi udruga Human Rights Watch (HRW).

Sadržaj se učitava...

Harkiv je meta žestokih zračnih napada od invazije Rusije na Ukrajinu 24. veljače. "Čini se da je Harkiv jučer u više navrata bio pogođen kazetnim bombama", rekao je Sam Dubberly, voditelj laboratorija Digital Investigations HRW-a.

"Geolocirali smo snimku jednog od napada kazetnim bombama na kojoj se, kako se čini, vide civilne žrtve", rekao je Dubberly.

Reuters je geolocirao dvije odvojene videosnimke s tutnjavom i bljeskovima iznad rezidencijalne četvrti grada od 1.4 milijuna stanovnika, ali nema originalne snimke da bi potvrdio vrijeme i datum snimki objavljenih u ponedjeljak na internetu.

Hamish de Bretton-Gordon, bivši časnik britanske vojske i stručnjak za biološko i kemijsko oružje, kazao je nakon pregledanih snimki da eksplozije jako sliče na kazetne bombe kakve je vidio u Iraku i Siriji.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da su optužbe da Rusija koristi kazetne i vakuumske bombe "lažne vijesti". Ruske operacije, rekao je Peskov, usmjerene su na vojne, a ne civilne ciljeve.

Rusija i Ukrajina se nisu 2008. pridružile Konvenciji o kazetnoj municiji koju je potpisalo 108 zemalja, no to nije učinio ni SAD.