Državljani s bh. putovnicom ne mogu na jednodnevni izlet u Hrvatsku, iz MUP-a HR objasnili što je potrebno za to

Autobus Autoprevoz
Autoprevoz Mostar

Mnoge autoprijevozničke tvrtke iz BiH tijekom ljeta organiziraju jednodnevne izlete u Dalmaciju. Tako je i s tvrtkom Autoprevoz Mostar.

No, na svom Facebook profilu iz Autoprevoza su obavijestili putnike kako su iz MUP-a Republike Hrvatske dobili odgovor da ne mogu organizirati jednodnevne izlete iako su granice otvorene. Uz to su i priložili fotografiju odgovora MUP-a RH.

Autobus Autoprevoz

"Poštovani putnici, u zadnjem periodu imamo dosta upita vezano za organizaciju jednodnevnih izleta u Hrvatsku. Obratili smo se MUP-u RH i dana 2.7.2020.g. smo dobili pismeni odgovor gdje nam se navodi da državljani BIH odnosno građani s putovnicom BiH ne mogu do daljnjeg prelaziti granicu Hrvatske na jednodnevne izlete. Dozvoljen je boravak isključivo s barem jednim noćenjem u Hrvatskoj uz dokaz o uplati turističkog aranžmana u putničkoj agenciji ili hotelu to jeste vaucher.

Nadamo se da će u narednom razdoblju od sedam dana ukoliko se ublaže mjere, Republika Hrvatska razmotriti ponovnu odluku o otvaranju granica za bh. državljane, kako bismo odmah mogli krenuti s jednodnevnim izletima koje smo radili već dugi niz godina", napisali su u svojoj objavi.

No, iz MUP-a RH su za Radio Sarajevo objasnili o čemu se radi.

"Ulazak u RH iz BiH radi jednodnevnog izleta je moguć ukoliko se radi o organiziranim turističkim angažmanima i posjetima, a što je potrebno dokazati na graničnom prijelazu, primjerice, kartom za ulazak u nacionalni park, potvrdom o uplaćenom jednodnevnom izletu u sklopu agencije, kartu za posjet muzejima i slično.

Dakle, mora postojati dokaz o konzumaciji turističke usluge", odgovorili su iz MUP-a Hrvatske za Radiosarajevo.ba.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.