DOKTOR EDIN KAPETANOVIĆ Novi klaster nema nikakvih poveznica s postojećim, ali imamo situaciju pod kontrolom

Edin Kapetanović
hercegovina.info

Prije nekoliko dana potvrđena su četiri slučaja koronavirusa u Bijelom Polju. Radi se o novom klasteru u gradu na Neretvi, i to u dijelu grada koji je do sada COVID-19 u jednu ruku i zaobišao.

V.d. ravnatelja Doma zdravlja Stari Grad dr. Edin Kapetanović kaže kako se radi o jednoj obitelji.

"Protekli vikend, u petak večer i u subotu pojavio se jedan novi klaster za koji nismo mogli utvrditi poveznicu s prethodnim događanjima, odnosno postojećim klasterima. Radi se o jednoj obitelji, ali i jednoj osobi iz sjevernog dijela grada koja nije unutar te obitelji."

Za sada se ne zna nulti pacijent i otkuda su novozaraženi dobili virus?

"Nažalost nismo mogli za sada doći do tog rezultata. Mi smo tijekom vikenda napravili jednu epidemiološku analizu i prikupili sve kontakte pozitivnih osoba. Budući da su pozitivne osobe mlađe životne dobi, više su se kretale i u prethodnih desetak dana su ostvarili dosta kontakata."

Koliko je ukupno ljudi stavljeno pod nadzor?

"Između 45 i 50 osoba j trenutno u samoizolaciji zbog ostvarenih kontakata s ovim osobama. Moram se ovim putem zahvaliti dr. Andrei Jurić koja čini izuzetno dobar posao u ovom dijelu grada, i sve držimo pod kontrolom. Od početka pandemije ovo imali smo svega osam zaraženih osoba koji su pod našim nadzorom. Imamo razloga za optimizam i situacija je sada zadovoljavajuća. No, opet moramo biti koncentrirani jer ne znamo kako će situacija razvijati za sedam ili deset dana."

Kakvo je stanje u Domu zdravlja Stari Grad?

"Do sada nismo imali niti jedan slučaj zaraženih djelatnika. Medicinsko osoblje je u najboljem redu te se nadamo da će tako i ostati. Imali smo kompletnu reorganizaciju i ustanovu smo morali prilagoditi ovoj novonastaloj situaciji."

Kakva je suradnja s Domom zdravlja Mostar i s mostarskim bolnicama?

"Ako neku suradnju treba istaknuti onda je to ona s Domom zdravlja Mostar. Ne da surađujemo na dnevnoj bazi, nego iz sata u sat. S bolnicama imamo odličnu komunikaciju i u tom pogledu možemo biti apsolutno zadovoljni", kazao je dr. Edin Kapetanović za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.