Što je sve zaplijenjeno kod osoba koje su krijumčarile lijekove u BiH?

lijekovi

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (22.12.2021. godine) realizirali pretrese na osam lokacija na području Sarajeva, Maglaja i Bijeljine zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe suprotno odredbama Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima stavile u promet lijekove koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Bosni i Hercegovini čime je počinjeno kazneno djelo 'Nedozvoljena trgovina' u vezi sa kaznenim djelom 'Suizvršiteljstvo', propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

U operativnoj akciji 'Pills' službenici SIPA-e su prilikom pretresa otkrili i privremeno oduzeli 15.635,00 Eura i 7040,00 KM, jedan pištolj, šest mobilnih telefona, te veću količinu preparata odnosno lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Bosni i Hercegovini.

Slobode je lišeno šest osoba koje će biti sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će biti predate u dalju nadležnost postupajućim tužiteljima Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.