PRIJETIO MOSTARCU I IZNUĐIVAO NOVAC Dženanu Oputi iz Hadžića određen pritvor

uhićenje FUP Mostar Dženan Oputa
FUP

Dženanu Oputi iz Hadžića određen je jednomjesečni pritvor zbog prijetnji Mostarcu i iznude novaca.

Na prijedlog Županijskog tužiteljstva HNŽ Mostar, rješenjem Općinskog suda u Mostaru od 7. 12. 2023. godine, određen je pritvor u trajanju od najdulje 1 (jedan) mjesec, prema osumnjičenom Dženanu Oputi (1992.), rođen u Konjicu, nastanjen u Tarčinu, Općina Hadžići, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo „Izazivanje opće opasnosti“ u stjecaju s kaznenim djelima „Teška tjelesna ozljeda“, „Iznuda“ i „Ugrožavanje sigurnosti“ KZ F BiH, a sve u vezi s kaznenim djelom „Udruživanje radi činjenja kaznenih djela“ KZ F BIH, priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva HNŽ.

Za što se tereti?

Osumnjičenom Dženanu Oputi se stavlja na teret da se u vremenskom razdoblju od 29. 10. 2023. godine do 25. 11. 2023. godine, zajednički i dogovorno u sastavu grupe ljudi, s njemu poznatim osobama, udružio poradi činjenja gore navedenih kaznenih djela, a s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist i to na štetu imovine oštećenog I. Č., iz Mostara, pa su mu u više navrata prijetili da će napasti na njegov život i tijelo, te ga fizički napali i tjelesno ozlijedili, da bi jedne prilike bacili eksplozivnu napravu ispred kuće oštećenog, a sve u cilju iznude određenog novčanog iznosa od oštećenog, što je kod njega izazvalo strah za vlastitu sigurnost i sigurnost članova svoje obitelji.

Prijeti mu kazna zatvora

Općinski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom Dženanu Oputi, iz razloga jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od 3 (tri) godine ili teža kazna. 

Županijsko tužiteljstvo HNŽ u suradnji s Federalnom upravom policije (FUP) nastavlja s poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova kaznena djela, kao i otkrivanju drugih supočinitelja ovih kaznenih djela.