PREOKRET U SLUČAJU LANE BIJEDIĆ John Clark preuzeo istragu, tvrdi da se radi o samoubojstvu

PREOKRET U SLUČAJU LANE BIJEDIĆ John Clark preuzeo istragu, tvrdi da se radi o samoubojstvu
hercegovina.info

Nakon što su bh. stručnjaci došli do zida u istrazi, rasvjetljavanje slučaja Lane Bijedić iz Mostara preuzeo je John Clark, forenzički vještak za patologiju Sveučilišta u Glasgowu kojeg je Haaški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolici Srebrenice, potvrđeno je za Klix.

Izvor iz policije Zapdnohercegovačke županije kaže kako su svi nalazi i dokazni materijali prevedeni na engleski jezik i da će svjetski stručnjak uskoro donijeti svoj stručni nalaz i konačno rasvijetliti slučaj smrti mlade Mostarke koji je potresao čitavu regiju.

"Na osnovu nalaza koje je vidio, Clark je odmah kazao da se radi o samoubojstvu, a ne o svirepom ubojstvu kojim se Tužiiteljstvo ZHŽ vodilo tijekom istrage na osnovu obdukcijskog nalaza koji su imali nakon tragičnog događaja“, kaže izvor iz policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se ponovno pregledavaju dokazni materijali u ovom slučaju potvrdio je i sam tužitelj Zapadnohercegovačke županije Josip Aničić, koji priznaje da je ovo jedan od najkompliciranijih slučajeva istrage.

Podsjeća da su obdukcijski nalazi nakon tragične smrti mlade Mostarke ukazivali na to da se radi o ubojstvu, čime se i Tužiteljstvo vodilo tijekom čitave istrage. Ali obdukcijski nalaz se doveo u sumnju na osnovu brojnih dokaznih materijala i izjava svjedoka.

Cijeli slučaj ostavio je veliki trag i na život čovjeka koji je idući u ribolov kobne nedjelje 6. listopada prošle godine pronašao tijelo Lane Bijedić u Sudenčici ispod vijadukta autoceste A1 Studenci koji vodi prema Bijači.

On tvrdi da je od pronalaska tijela mrtve djevojke proživio pakao i neviđenu sramotu koju su mu pričinili istražni organi.

"Veće neugodnosti nisam doživio u životu, od ovog slučaja što sam ja pronašao nesretnu djevojku. Ispitivanje, pretresanje kuća, praktički sam ja ispao osumnjičen, jer sam je slučajno našao kad sam išao loviti ribu i prijavio policiji pronalazak mrtvog tijela", kaže.

U rekonstrukciji njenog kretanja, koja je urađena u prvom tjednu od ubojstva, utvrđeno je da se djevojka autobusom zaputila do Čapljine, odakle je sa stanice pješačila kilometrima sve do naselja Trebižat, gdje joj se gubi trag. Kasnije je utvrđeno je da je Lana viđena i na vijaduktu Studenci koji vodi prema Bijači, a ispod kojeg je njeno tijelo nađeno.

Snimila ju je i nadzorna kamera, a dodatno je utvrđeno da je mjesto na kojem je njezino tijelo pronađeno snimljeno i na njezinom mobilnom aparatu netom prije događaja.

Lana Bijedić iz Mostara je kobne nedjelje 6. listopada 2019. godine trebala otputovati u Sarajevo gdje je upisala fakultet. Desetog listopada je sahranjena u Beogradu.