SLUČAJ LANE BIJEDIĆ Hoće li stravično ubojstvo ostati obavijeno velom tajne?

Lana Bijedić
Hercegovina.info

Već duže vrijeme u javnosti nema informacija o tome dokle je stigla istraga o smrti Lane Bijedić iz Mostara, koja je pronađena mrtva u rijeci Studenčici u općini Ljubuški 6. listopada prošle godine.

Nejasne su bile mnoge stvari, te je u početnoj fazi istrage županijsko tužiteljstvo odustalo od obraćanja javnosti, dok se jedan dio istrage ne provede.

Nešto više od devet mjeseci nakon smrti, upitali smo Tužiteljstvo ŽZH što se sve poduzelo kako bi se razriješila smrt ove 19-godišnje Mostarke.

"Tijekom istrage vezane za smrt Lane Bijedić poduzet je veliki broj istražnih radnji.

Prije svega pretresanje više lokacija i objekata, saslušanje više stotina svjedoka, kao i obavljanje informativnih razgovora, te su izvršene provjere za sva vozila koja su se kretala istim putem kao Lana Bijedić toga dana kada je tijelo iste pronađeno u rijeci Studenčici, a potom i saslušani vlasnici istih vozila.

U cilju utvrđivanja kretanja Lane Bijedić izuzeti su svi video zapisi kamera sa autoceste, autobusnog kolodvora, benzinskih crpki, firmi i privatnih obiteljskih kuća, te su pribavljeni ispisi signalizacije mobilnih telefona, a nakon čega je izvršena analiza sadržaja svih zapisa.

Provedena su sva potrebna vještačenja, između ostalog vještačenje odjeće i obuće koju je toga dana nosila Lana Bijedić, biološka vještačenja spornih i nespornih tragova, kao i vještačenje mobilnog aparata, laptopa, te je izvršen pregled i analiza sadržaja više osobnih dnevnika i bilješki", navodi se u odgovoru Tužiteljstva ŽZH za Hercegovina.info.

Nadalje u priopćenju piše: "I pored do sada provedenih istražnih radnji i prikupljenih dokaza još uvijek se nije došlo do osumnjičene ili osumnjičenih osoba".

Na upit, zbog čega je ekspresno tijelo djevojke predano obitelji, te odmah izvršeno kremiranje istog, ukoliko je bilo nekih tragova na tijelu, iz te institucije su nam odgovorili: "U ovom slučaju kao i svim ostalim slučajevima u kojima se provodila obdukcija nad tijelom smrtno stradale osobe, nakon izvršene obdukcije tijelo se predaje obitelji te osobe, čiji članovi obitelji odlučuju o vremenu, mjestu i načinu sahranjivanja.

Od samog početka je više policijskih agencija županijskih MUP-ova, kao i FUP Sarajevo bilo uključeno u slučaj razrješavanja smrti Lane Bijedić", zaključeno je na kraju priopćenja iz županijskog Tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke za Hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.