GODIŠNJICA UBOJSTVA MLADE MOSTARKE Saslušano je preko 150 svjedoka, izvrnut svaki kamen…

Lana Bijedić
Ilustracija

Navršava se godina dana od smrti mlade Mostarke Lane Bijedić, čije je tijelo u koritu Studenčice pronašao ribar. U proteklih godinu dana ispitano je preko 150 svjedoka, gotovo svatko tko je taj dan prošao od Čapljine prema Ljubuškom, prevrnut svaki kamen, no otkriveno nije ništa. Slučaj je ovo kakav Hercegovina nije pamtila. 

 “Evo sad će godišnjica, ali nema ništa novo, nikakvih novih informacija”, kaže postupajući tužitelj Tužiteljstva ZHŽ Josip Aničić za hercegovina.info.

“Saslušani su svi koji su se javljali da su je vidjeli. Svima njima je pružena mogućnost da kažu što su čuli i vidjeli. Ni vještačanje mobitela nije puno pomoglo. Saslušavana je i majka, no nije ni to puno pomoglo”, sažima nam proteklu godinu tužitelj. Uslijedilo je i saslušanje u Srbiji, koje također nije pomoglo u istrazi. “Majka nije ništa novo kazala u odnosu na napisano u medijima”, objašnjava Aničić. 

Mediji su pisali da se ovdje zapravo radi o samoubojstvu, no slučaj se i dalje službeno vodi kao ubojstvo.

Nalaz obducenta je pokazao da je mlada Mostarka ubijena, objašnjava tužitelj, dodavši da se na njemu se temelji kompletna istraga, i odbacuje mogućnost da se ovdje radi o samoubojstvu, o čemu je bilo pisanja. 

Još uvijek se slučaj vodi kao ubojstvo, i nema ničega što bi dovelo u sumnju nalaz obducenta da je ovdje riječ o ubojstvu”, ustvrdio je Aničić. Prema njegovim riječima mišljenja su razmjenjivana s obducentima iz cijele regije, pa i sa forenzičarom svjetskog glasa Johnom Clarkom, koji je, kako su mediji prenosili, stajališta da je ovdje posrijedi samoubojstvo. 

On nikada nije službeno iznio tu informaciju, ali je razgovarano, između ostalog i sa njim, baš kao i s obducentima iz Sarajeva, Zagreba, itd. Sve je to ostalo na bazi razgovora”, tvrdi tužitelj. 

U prvim danima nakon ubojstva digla se cijela država, te je i državni ministar pravde BiH Josip Grubeša najavio u Mostaru “Lanin zakon”, odnosno da bi kaznena politika za djela poput ubojstva Lane Bijedić mogla biti pooštrena. Godinu dana nakon - ni ubojice, ni Laninog zakona, ni prekvalifikacije ubojstva u samoubojstvo.

Ono što je kristalno jasno u ovom hororu filmskih razmjera je da mlade Mostarke već godinu dana nema. Kako i zašto je umjesto na vlak za novi život u Sarajevo otišla u smrt za Čapljinu, te pješačila do mjesta gdje je ugašen njezin život još se ne zna.