VIDEO  Na suđenju Josipu Cvitanoviću Cvikiju prikazivan video portala Hercegovina.info

josip cvitanović cviki
Avaz

Josipu Cvitanoviću (47) optuženom za ubojstvo Marka Radića Make (61), danas, u nastavku glavnog pretresa u Županijskom sudu Mostar, nije bilo jasno zbog čega je njegov zahtjev za izuzećem kompletnog Sudskog vijeća kojeg je podnio u prošli četvrtak, odbačen kao neutemeljen.

Cvitanović je, podsjetimo, tražio izuzeće Sudskog vijeća u sastavu Marin Zadrić, kao predsjedavajućeg te Erne Filipović i Zorana Krtalića, jer su mu dva člana potpisivali rješenje o pritvoru.

Nakon što mu je Zadrić, na njegov upit, odgovorio da nema pravo žalbe u vezi toga, Cvitanović se požalio na to da su mu u Kazneno popravnom zavodu (KPZ) Mostar sinoć dali terapiju za PTSP u 20 sati, suprotno nalogu vještaka neuropsihijatara te se postavlja pitanje, što je i njegov odvjetnik naveo, je li sposoban pratiti tijek pretresa, piše Avaz.

Zadrić je kazao kako su dane jasne upute KPZ-u da se terapija ne smije davati poslije 20 sati što je u tom slučaju, ocijenio je, ispoštovano.

Cvitanović, koji je spomenuo i to da nema nadimak Cviki, potom je, u svom obraćanju kazao da se 'sud stavio na stranu kriminalne skupine predvođene tužiteljem Željkom Rezom i glavnim tužiteljem Zdenkom Kovačem'.

"Ja sam unaprijed osuđen, neću imati pošteno suđenje, želim da mi sudi Sud BiH i to sam zatražio od VSTV-a i svih institucija", kazao je Cvitanović, nakon čega mu je Zadrić, između ostalog, odgovorio 'da je ovaj Sud mjesno i stvarno nadležan'.

No, Cvitanović nije bio zadovoljan odgovorom, pa je ponovio 'da je unaprijed osuđen i razapet'.

Sadržaj se učitava...

Na to mu je Zadrić rekao da insinuira, budući da suđenje de facto nije ni počelo te da, zapravo, nitko ne zna kakva će sudska odluka biti u konačnici, a nakon čega je proces nastavljen čitanjem optužnice.

Prema optužnici, Cvitanović se tereti da je u ulici Brune Bušića, 9. studenog prošle godine hicima iz automatske puške usmrtio Radića u ulazu zgrade u kojoj je oštećeni živio, a nakon što su se prethodno, desetak minuta ranije, njih dvojica verbalno i fizički sukobili.

U uvodnim riječima, tužitelj Rezo je kazao da će u cijelosti dokazati kako je Cvitanović počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret, budući da je optužen i za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

S druge strane, njegov odvjetnik po službenoj dužnosti, Semir Kajtaz je kazao kako imaju saznanja o tome da optuženi neće imati fer suđenje, a nakon što ga je Zadrić upozorio da se drži zakona, rekao je da će obrana tijekom postupka pokazati kako je došlo do tog nesretnog slučaja.

U nastavku procesa je saslušana Hajra Hubana, vještakinja kemijske struke u MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije. Ona je sačinila nalaz prisutnosti barutnih čestica tragova izuzetih s mjesta događaja i optuženog. Između ostalog kazala je kako je utvrđeno prisustvo po 10 barutnih čestica na obje šake Cvitanovića, odnosno, parafinskoj rukavici.

Dr. Davorin Kozomara, vještak medicinske struke je svjedočio o ozljedama Cvitanovića dan nakon uhićenja, 10. studenog.

Kazao je da je optuženi imao višestruke prijelome nosa, što je okarakterizirao kao teške tjelesne ozljede, dok je lakšim ocijenio prijelom 9. rebra i nagnječenje lijevog prsišta.

Sadržaj se učitava...

U sudnici je prikazan snimak uhićenja Cvitanovića s portala Hercegovina.info na kojem se vidi, kako je to rečeno, kako ga policajac gumenom čizmom udara u predjelu lijeve strane prsišta.

Vještak je kazao da su ti udarci mogli dovesti do prijeloma devetog rebra, a upitan jesu li mogle nastati ranije kazao je da 'prijelom rebra dugo boli'.