VIDEO  Na suđenju Josipu Cvitanoviću Cvikiju prikazivan video portala Hercegovina.info

Na suđenju Josipu Cvitanoviću Cvikiju prikazivan video portala Hercegovina.info
Avaz

Josipu Cvitanoviću (47) optuženom za ubojstvo Marka Radića Make (61), danas, u nastavku glavnog pretresa u Županijskom sudu Mostar, nije bilo jasno zbog čega je njegov zahtjev za izuzećem kompletnog Sudskog vijeća kojeg je podnio u prošli četvrtak, odbačen kao neutemeljen.

Cvitanović je, podsjetimo, tražio izuzeće Sudskog vijeća u sastavu Marin Zadrić, kao predsjedavajućeg te Erne Filipović i Zorana Krtalića, jer su mu dva člana potpisivali rješenje o pritvoru.

Nakon što mu je Zadrić, na njegov upit, odgovorio da nema pravo žalbe u vezi toga, Cvitanović se požalio na to da su mu u Kazneno popravnom zavodu (KPZ) Mostar sinoć dali terapiju za PTSP u 20 sati, suprotno nalogu vještaka neuropsihijatara te se postavlja pitanje, što je i njegov odvjetnik naveo, je li sposoban pratiti tijek pretresa, piše Avaz.

Zadrić je kazao kako su dane jasne upute KPZ-u da se terapija ne smije davati poslije 20 sati što je u tom slučaju, ocijenio je, ispoštovano.

Cvitanović, koji je spomenuo i to da nema nadimak Cviki, potom je, u svom obraćanju kazao da se 'sud stavio na stranu kriminalne skupine predvođene tužiteljem Željkom Rezom i glavnim tužiteljem Zdenkom Kovačem'.

"Ja sam unaprijed osuđen, neću imati pošteno suđenje, želim da mi sudi Sud BiH i to sam zatražio od VSTV-a i svih institucija", kazao je Cvitanović, nakon čega mu je Zadrić, između ostalog, odgovorio 'da je ovaj Sud mjesno i stvarno nadležan'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Cvitanović nije bio zadovoljan odgovorom, pa je ponovio 'da je unaprijed osuđen i razapet'.

Sadržaj se učitava...

Na to mu je Zadrić rekao da insinuira, budući da suđenje de facto nije ni počelo te da, zapravo, nitko ne zna kakva će sudska odluka biti u konačnici, a nakon čega je proces nastavljen čitanjem optužnice.

Prema optužnici, Cvitanović se tereti da je u ulici Brune Bušića, 9. studenog prošle godine hicima iz automatske puške usmrtio Radića u ulazu zgrade u kojoj je oštećeni živio, a nakon što su se prethodno, desetak minuta ranije, njih dvojica verbalno i fizički sukobili.

U uvodnim riječima, tužitelj Rezo je kazao da će u cijelosti dokazati kako je Cvitanović počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret, budući da je optužen i za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

S druge strane, njegov odvjetnik po službenoj dužnosti, Semir Kajtaz je kazao kako imaju saznanja o tome da optuženi neće imati fer suđenje, a nakon što ga je Zadrić upozorio da se drži zakona, rekao je da će obrana tijekom postupka pokazati kako je došlo do tog nesretnog slučaja.

U nastavku procesa je saslušana Hajra Hubana, vještakinja kemijske struke u MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije. Ona je sačinila nalaz prisutnosti barutnih čestica tragova izuzetih s mjesta događaja i optuženog. Između ostalog kazala je kako je utvrđeno prisustvo po 10 barutnih čestica na obje šake Cvitanovića, odnosno, parafinskoj rukavici.

Dr. Davorin Kozomara, vještak medicinske struke je svjedočio o ozljedama Cvitanovića dan nakon uhićenja, 10. studenog.

Kazao je da je optuženi imao višestruke prijelome nosa, što je okarakterizirao kao teške tjelesne ozljede, dok je lakšim ocijenio prijelom 9. rebra i nagnječenje lijevog prsišta.

Sadržaj se učitava...

U sudnici je prikazan snimak uhićenja Cvitanovića s portala Hercegovina.info na kojem se vidi, kako je to rečeno, kako ga policajac gumenom čizmom udara u predjelu lijeve strane prsišta.

Vještak je kazao da su ti udarci mogli dovesti do prijeloma devetog rebra, a upitan jesu li mogle nastati ranije kazao je da 'prijelom rebra dugo boli'.