VIDEO  ČESTITKA ZA 82. ROĐENDAN Uhićen Fikret Abdić - ratni zločinac i načelnik Velike Kladušte, potom naknadno pušten

ČESTITKA ZA 82. ROĐENDAN Uhićen Fikret Abdić - ratni zločinac i načelnik Velike Kladušte, potom naknadno pušten
Avaz

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) uhitili su ratnog zločinca Fikreta Abdića koji obnaša dužnost načelnika Velika Kladuše, no prema zadnjim saznanjima popularno Babo je pušten jer mu je uručen poziv po osnovu Interpolove tjeralice.

Adnan Beganović, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, nije mogao ni potvrditi niti demantirati ovu informaciju. Međutim, kazao je za Avaz da su pripadnici MUP-a USK, u suradnji s kolegama iz SIPA-e, zajedno radili na lociranju Abdića.

Interpolova potjernica

Uhićenje je uslijedilo nakon što je jučer BiH primila zahtjev od pravosuđa Hrvatske u kojem se traži raspisivanje crvene Interpolove potjernice Abdićem.

Podsjetimo, radi se o potjernici po kaznenom djelu iz 2000. godine i to zbog zloupotrebe ovlasti i položaja. Ovaj zahtjev je stigao iz Interpola Zagreb i po njemu su bile dužne postupiti sve bh. policijske agencije.

Ova potjernica je odmah proslijeđena policijskim agencijama.

Abdić zvani Babo se teretio da je 27. siječnja 2000. godine u Rijeci kao direktor jednog trgovačkog društva iz Rijeke, kako bi se domogao kuće i gradilišta u Voloskom u vlasništvu tog društva, uz pomoć sina Ervina Abdića sastavio fiktivni ugovor o zajmu sa sporazumom o prijenosu prava vlasništva.

Još u vrijeme kad je Abdić u zatvoru u Puli služio kaznu zatvora zbog ratnih zločina, hrvatski mediji objavili su da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) protiv njega i njegovog sina Ervina podigao optužnicu zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Na Facebook stranici Laburističke stranke BiH objavljen je i snimak hapšenja Abdića. Na snimku se čuje kako policajci govore Abdiću zbog čega ga hapse.