FOTO  Znanstvenici otkrili novu vrstu špiljske kozice na području Hercegovine

Špilje Hercegovina kozica 3

Područje Istočne Hercegovine izuzetno je bogato pećinskom faunom. Znanstvenici još uvijek otkrivaju nove vrste koje žive na ovom području, a zadnja koju su ovih dana otkrili je nova vrsta špiljske kozice, koja živi na području Popovog polja i Južne Hrvatske. Nova vrsta pronađena je na pet lokacija navedenog područja. Tipski lokalitet, odnosno lokalitet primjerka koji služi za znanstveni opis nove vrste, biti će špilja u Popovom polju.Tijekom terenskih ekspedicija u sklopu projekta SubBIOCODE, istraživači su pronašli brojne jedinke, što je omogućilo detaljan i pouzdan znanstveni opis utemeljen na morfologiji i molekularnim podacima.

Kako su naveli istraživači, u podzemnim vodama dinarskog krša postoji najveća raznolikost špiljskih kozica u europskim slatkim vodama. Najmanje pet vrsta može se naći u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini, a često žive čak i u istoj pećini. Ove ljupke blijede kozice odlični su plivači i teško ih je uhvatiti. Da bi došli do njih, potreban je vrlo naporan terenski rad u pećinama. Neke od tih pećina su vrlo zahtjevne, blatne i mokre. Tijekom istraživanja često pomažu speleolozi i ljudi, koji poznaju teren, lokacije pećina i špilja.

"Ovo je još jedan primjer da u slivu rijeke Trebišnjice živi puno različitih unikatnih podzemnih životinja kao što su vodeni račiči, puževi, podzemni mnogočetinaš, dinarski južni špiljski školjkaš. Promjene prirodnih tijekova rijeka, kao i kanaliziranje rijeke Trebišnjice, na žalost imaju  uništavajući utjecaj na ovo izuzetno podzemno bogatstvo, jer se tim promjenama prekinu prirodni podzemni vodeni tokovi", kaže za Hercegovina.info Dubravko Kurtović, speleolog iz Trebinja.

Speleolozi napominju da je ovo područje Hercegovine i stanište čovječije ribice, endemska i zaštićena vrsta koja živi u podzemnim vodama hercegovačkog krša.