VIDEO  Zločin nad Hrvatima Trusine naredio je vrh Armije BiH - zapovjedna linija vodi do Halilovića

Ona je u potpunosti prihvatila krivnju za zlodjela koja se nalaze u optužnici i sklopila dogovor s Tužiteljstvom kako će svjedočiti protiv osoba koje su optužene ili koje će biti naknadno optužene u ovom zločinu nad Hrvatima u Trusini. Optužena je između ostalog i za strijeljanja civila i pripadnika HVO-a koji su bili zarobljeni,

Čeka se Sud BiH

Kako doznajemo, ostaje još samo da Sud BiH potvrdi ovaj sporazum kako bi on bio pravovaljan, te kako bi stupio na snagu. U vrijeme počinjenih zločina, Handanović je bila pripadnica Specijalnog odreda za posebne namjene pri stožeru Vrhovnog zapovjedništva Armije RBiH „Zulfikar", kojim je zapovijedao Zuka. Kako neslužbeno doznajemo, u priznanju se navodi da je cijeli tadašnji zapovjedni lanac Armije BiH bio upoznat sa zločinom koji se dogodio u Trusini, te kako je naredba za napad stigla iz vrha ABiH. Kako doznajemo, Zolja je bila nižepozicionirana osoba i ne može reći da je netko njoj izravno s vrha Armije BiH izdao zapovijed za napad. No, njezina saznanja i ono što je ispričala i priznala, kako stoji u sporazumu, jasno govore kako je vrh ABiH bio upoznat s ovim zločinima, te kako su naredili napad na ovo hrvatsko selo. Već godinama obitelji poginulih i hrvatski logoraši tvrde kako je sami vrh Armije BiH na čelu s tadašnjim zapovjednikom Seferom Halilovićem odgovoran za ova zlodjela. Priznanje Zolje ide u tom pravcu, do vrha, do Sefera Halilovića i ostalih, a njezino svjedočenje pred Sudom BiH koje će biti uskoro trebalo bi otkriti imena svih onih koji su još na slobodi, ali i sve ono što se do sada nije znalo o optuženima i zločinu nad Hrvatima, piše večernji list.

Optuženi za Trusinu

Osim Handanović, do sada su za zločine u Trusini optuženi Zulfikar Ališpago, Nihad Bojadžić, Mensur Memić, Dževad Salčin, Senad Hakalović, Jusuf Hadžajlija, Nedžad Hodžić te Edin Džeko koji je također, izručen iz SAD-a zbog ovih zločina. Handanović je prva osoba koja je priznala zlodjela i pristala surađivati s Tužiteljstvom. Na taj način konačno je oborena teza kako su zločini nad Hrvatima u općinama Konjic i Jablanica bili samo incidenti, a ne smišljeni zločinački poduhvat. Zoljino priznanje jasan je dokaz kako su zločini Armije BiH u ovom dijelu BiH bili planirani, organizirani, te kako je bošnjački vojni vrh znao, a možda i naredio ove zločine. Unatoč tome, moralo se čekati skoro 20 godina kako bi odgovorni odgovarali za svoja zlodjela, te kako bi se dokazalo kako je Armija BiH počinila ratni zločin nad Hrvatima. U selu Trusina ubijeno je 18 civila i 4 pripadnika HVO-a koja su se prethodno predala. Ranjeno je više osoba, od čega i dvoje djece.

1 ■ Od zločina prošlo 19 godina
Od zločina u Trusini su prošla skoro dva desetljeća, a istina tek sada, nakon duge borbe, dolazi na vidjelo

2 ■ Prvo priznanje zločina u Trusini
Rasema Handanović zvana Zolja prva je osoba koja je priznala zločine nad Hrvatima u selu Trusina

3 ■ Krug optuženih nije zatvoren
Broj onih koji su optuženi u ovom slučaju vjerojatno nije konačan i mogle bi uskoro uslijediti nove optužnice

4 ■ Zločini nad Hrvatima nisu incident
Zločini nad Hrvatima nisu incidenti nego smišljeni napadi pripadnika Armije BiH što će se i otkriti

5 ■ Vrh Armije BiH znao je sve
Zolja je priznanjem potvrdila kako je vrh ABiH naredio napad, te kako su znali za zločine nad Hrvatima