Život u BiH sve skuplji: Nastavio se trend rasta cijena namirnica

Život u BiH sve skuplji: Nastavio se trend rasta cijena namirnica

Većina kućanskih namirnica blago je poskupjela u Bosni i Hercegovini u posljednjih godinu dana, pa je tako, prema službenim statističkim podacima, zabilježeno povećanje prosječnih cijena kruha, riže, tvrdokornog sira, banana, jabuka, crnog luka, ali i drugih proizvoda i usluga, piše Klix.ba

Prosječna cijena riže, prvog proizvoda čije cijene prati Agencija za statistiku BiH, je u prosincu 2017. godine iznosila 2,8 KM po kilogramu, da bi u srpnju 2018. godine porasla na 2,9 KM. Trend rasta je nastavljen tijekom 2019. godine, pa je u srpnju prosječna cijena riže po kilogramu iznosila 3,0 KM.

Prosječna cijena kruha od pšeničnog brašna je u srpnju 2018. iznosila 2,1 KM po kilogramu, da bi u drpnju 2019. bila 2,2 KM po kilogramu. Prosječna potrošačka cijena meda po kilogramu je, u istom razdobljzu porasla sa 16,7 na 16,8 KM. Kilogram banana je iznosio 1,8 KM, da bi cijena porasla na 2,1 KM.

Krajem 2017. godine je prosječna cijena kilograma teletine bez kosti iznosila 12,7 KM. U srpnju 2018. godine je kilogram teletine bez kosti ikznosio 13,1 KM, a u srpnju 2019. godine 13,3 KM.

Euro dizel je u srpnju 2018. godine iznosio 2,2 KM po litru, a u srpnju 2019. godine 2,3 KM po litru. Cijena plina je u istom razdoblju porasla sa 0,7 KM po metru kubnom na 0,8 KM.

Očekuje se da će trend rasta cijena, kako namirnica tako i ostalih proizvoda i usluga, nastaviti blago rasti i u narednom razdoblju.  Gordana Bulić, predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača Tuzlanske županije, objašnjava za Klixa da u okviru blage inflacije, od 3-4 posto godišnje, rastu cijene proizvoda.

"Svake godine je naša potrošačka košara manja za 3-4 posto, za istu cijenu, budući da plaće i primanja nisu rasle u istoj proporciji", kazala je Bulić.

Napominje da rast cijena namirnica nije veliki te kako postoje sezonske oscilacije u cijenama određenih proizvoda.

"Cijena brašna u ovom razdoblju raste, a kad žetva prođe i kad pšenica odleži ponuda brašna bude bolja i cijene počnu padati. Tako je sa svim robama koje se čuvaju u velikim silosima", kazala je ona. Prema njezinim riječima, boji se da ne dođe do zatvaranja tržišta i gušenja konkurencije, što inače jamči snošljive cijene i ponudu.

"Spajanje tvrtki ili preveliko stvaranje monopolskih struktura može dovesti do poremećaja na tržištu, kao što imamo slučaj u prodaji naftnih proizvoda. Veliki distributeri utječu na male, pa imamo slučaj da cijene na svjetskom tržištu padaju, a da su ostaju iste ili rastu", rekla je Bulić.