ŽELE DIO JEZERA U HERCEGOVINI Crna Gora tvrdi kako su počeli pregovori, iz općine kažu da nisu obaviješteni

Bilećko jezero
Hercegovina.info

Ministarstvo rudarstva i energetike u Vladi Crne Gore potvrdilo je za Hercegovina.info da će pokušati valorizirati dio akumulacije Bilećkog jezera i da su pregovori u početnoj fazi. Namjera Crne Gore je da se pitanje podjele hidroenergetskog potencijala Bilećkog jezera riješi dogovorom. Međutim, do danas i pored mnogih pokušaja, isti nije postignut, stoji između ostalog u odgovoru koji smo dobili od crnogorskog Ministarstva rudarstva i energetike. Dodaju kako će i pitanje neisplaćenih naknada od 1992. godine pa sve do danas, biti dio pregovora.

“Namjera Crne Gore je da se ovo pitanje riješi dogovorom, i to smo dokazali svih ovih godina. Podsjetit ćemo da je Vlada Crne Gore, počevši od 2003. godine, poduzimala niz aktivnosti u cilju postizanja dogovora s Bosnom i Hercegovinom, odnosno Republikom Srpskom, po pitanju podjele hidroenergetskog potencijala Bilećkog jezera, međutim do danas, i pored mnogih pokušaja, isti nije postignut. Namjera nam je da postignemo trojni sporazum između Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, Republike Hrvatske i Crne Gore o podjeli i korištenju hidroenergetskog potencijala Trebišnjice tako da svaka država dobije ono što joj po međunarodnom pravu pripada. Međunarodni sud je posljednji i najnepoželjniji scenarij. Pitanje neisplaćenih naknada od 1992. do danas bi svakako trebalo biti jedna od tema pregovora”, stoji u priopćenju.

Iako se skoro 80% Bilećkog jezera nalazi na teritoriju općine Bileća, Ognjen Kapor, načelnik Odjeljenja za privredu u ovoj općini kaže kako su oni o svemu saznali iz medija i da nisu još uvijek službeno obaviješteni o pregovorima niti su uključeni u iste. On ističe kako se prema Zakonu o koncesijskim naknadama iste raspoređuju po postotku potopljenog zemljišta, a ne prema proizvedenim kilovat satima što je u ovom trenutku slučaj.

„Iskreno da vam kažem, općina Bileća kao institucija nije dobila službeni poziv niti obavještenje uopće o otvaranju bilo kakvog dogovora vezano za koncesijske naknade za potopljeno zemljište Bilećkog jezera. Mi smo to saznali iz medija i mislim da bi trebali biti aktivno uključeni u bilo kakvu vrstu dogovora uzimajući u obzir da je akumulacija Bilećkog jezera najvećim dijelom na teritoriju općine Bileća i najplodnije zemljište našeg teritorija je potopljeno, nekih 76%, ostatak dijele Nikšić i Trebinje. Čak mogu izjaviti da ti pregovori ne mogu imati nikakav legitimitet ako općina Bileća nije uključena. Mi nemamo ništa protiv i ne vidimo ništa sporno da se uđe u pregovore o koncesijskim naknadama. Po Zakonu o koncesijskim naknadama RS, te naknade trebaju se rasporediti po postotcima potopljenog zemljišta, što, koliko sam ja upućen u ovom trenutku nije slučaj”, istaknuo je za Hercegovina.info, Ognjen Kapor, načelnik Odjeljenja za privredu, društvene djelatnosti i inspekcijske poslove u općini Bileća.

Ognjen Kapor
Ognjen Kapor


Kako sada stvari stoje, pregovori će ići u smjeru koji predviđa podjelu koncesijske naknade prema proizvodnji kilovat sata, dok iz općine Bileća pozivaju na dogovor koji bi podrazumijevao podjelu koncesijskih naknada na osnovu postotka potopljenog zemljišta, što bi u konačnici utjecalo na priljev novca u općinski proračun.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.