ZDRAVSTVENI DJELATNICI "Izjava Nevenka Hercega je samo sugestija, prebacivanje odgovornosti smatramo licemjernim"

Zdravstveni djelatnici HNŽ prosvjed medicinari

Nakon što je premijer Vlade HNŽ Nevenko Herceg jučer izjavio kako je Vlada izdvojila 16 milijuna maraka za zdravstvene ustanove, te kako one trebaju od toga izdvojiti 5 milijuna za jednokratnu pomoć zdravstvenim djelatnicima, njihovi predstavnici danas su reagirali na njegovu izjavu.

Kažu kako je Hercegova izjava sugestija zdravstvenim ustanovama, ali ne i obveza za isplatom.

"Upoznali smo se s izjavom premijera u kojem poziva poslodavce da isplate jednokratnu pomoć. Izjava, sama po sebi, nije dovoljna jer daje poslodavcu na volju kako će raspolagati s novcem, ona nije dovoljna nego je samo vid sugestije i samim tim nije obvezujuća. Na ovaj način, poslodavac u našem slučaju SKB, ponovo nije u obvezi da taj novac izravno uplati zdravstvenim radnicima, izjavio je za Hercegovina.info predsjednik Nezavisnog sindikata SKB Mostar Ivica Anić.

Sindikat traži pismeno očitovanje ravnatelja bolnice.

"Ovim putem pozivamo ravnatelja i Upravno vijeće SKB-a da nam se pismeno očituju po pitanju utroška novca namijenjenog zdravstvenim radnicima u najkraćem mogućem roku, imajući u vidu da nas je rast cijena sve jednako pogodio i da svi imamo obitelji te da nas taj novac u konačnici sljeduje. Ukoliko naiđemo na nerazumijevanje poslodavca ovo će biti jedna velika diskriminacija. Žalosti nas činjenica da više od 10 godina nismo dobili regres koji nas sljeduje, a o božićnici da ne govorimo. Mislim da bi u konačnici trebali imati isti cilj, zadovoljstvo na radnom mjestu i kvalitetu pružene zdravstvene usluge", rekao je Anić.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih djelatnika HNŽ-a Dalibor Vuković kazao je kako zdravstveni djelatnici od sredstava koje je Vlada HNŽ uplatila zdravstvenim ustanovama nisu vidjeli ni "žute banke".

"Do ovog trenutka niti jedan zdravstveni radnik u HNŽ nije primio materijalnu pomoć u povodu visoke inflacije, pada životnog standarda i drastičnog povećanja troškova života. Od milijuna konvertibilnih maraka koje spominje premijer Herceg u svojim izjavama, u kojima se hvali da ih je Vlada navodno uplatila zdravstvenim ustanovama posebice u tri najveće, a to su SKB Mostar , KB-u Dr. Safet Mujić i Općoj bolnici Konjic, od tih sredstava uposlenici u tim zdravstvenim ustanovama nisu vidjeli niti "žute banke", a kamoli zdravstveni radnici zaposleni u manjim zdravstvenim ustanovama širom županije odnosno u Domovima zdravlja, Zavodu za javno zdravstvo, i ostalima u sustavu zdravstva", rekao je Vuković za Hercegovina.info.

On je pozvao da se što hitnije isplati jednokratna pomoć zdravstvenim djelatnicima u HNŽ-u.

"Vlada je mogla, znajući za tešku ekonomsku situaciju, isto kao i korisnicima proračuna za koje je već donijela odluke o isplati pomoći jednako tako namjenski odrediti sredstva i prebaciti zdravstvenim ustanovama strogo za isplatu jednokratne pomoći. Skidanje odgovornosti s jednih na druge dok svi zajedno ručaju i ispijaju kave držimo krajnje licemjernim. Zato pozivamo premijera i sve ravnatelje zdravstvenih ustanova i Upravna vijeća ustanova da hitno ulože dodatne napore kako bi se zdravstvenim radnicima odmah isplatila novčana pomoć i time poboljšao njihov materijalni status i ublažile posljedice inflacije i ekonomske krize koja nas sve pogađa", zaključio je Vuković.