HERCEG O 1080 KM "Dali smo 16 milijuna maraka zdravstvenim ustanovama i neka izdvoje 5 milijuna za djelatnike. Mi nismo poslodavci..."

Nevenko Herceg

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), na današnjoj sjednici, razmatraju Prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ-a za 2022. godinu ( Rebalans II), Nacrt Proračuna HNŽ-a za 2023. godine kao i Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za 2022. godinu ( Rebalans II ).

"Ono što je posebna značajka ova dva rebalansa, proračuna i financijskog plana ZZO jesu dodatna sredstava koja smo osigurali za zdravstvene bolničke ustanove, više od 16 milijuna ide domovima zdravlja i bolnicama do kraja godine za njihovo normalno funkcioniranje i njihovo eventualno rješavanje onog zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć. Druga značajka našega rebalansa je dodatnih 6 milijuna za ovu jednokratnu novčanu pomoć proračunskim korisnica", kazao je novinarima premijer HNŽ-a Nevenko Herceg.

Vlada HNŽ-a utvrdila je Izmjene i dopune Proračuna HNŽ-a za 2022. godinu u iznosu od 325.500.000 milijuna maraka.

"U izmjenama je proračun povećan za 6 milijuna za jednokratnu novčanu pomoć i 3 milijuna za domove zdravlja, ukupno 9 milijuna. U financijskom planu ZZO HNŽ-a dogovorili smo da za tri bolnice u HNŽ-u ide oko 13 milijuna. Zavod će pokriti obveze prema bolnicama, a mi ćemo prema domovima zdravlja – kazao je Herceg, piše Fena.

Nevenko Herceg

Podsjetio je kako su pozvali poslodavce zdravstvenih i bolničkih ustanova da iznađu način i pomognu svojim zaposlenicima.

"Mi nismo poslodavci i ne možemo to učiniti. Pomogli smo (zdravstvene ustanove) s ovih 16 milijuna i neka se od tih 16 milijuna za 4.400 korisnika isplati 5 milijun za jednokratnu novčanu pomoć", dodao je.

Osma godina bez proračunskog deficita

Govoreći o financijskim planovima izvanproračunskih fondova, Herceg je kazao kako je Vlada HNŽ-a od 2015. godine, kada je aktualna vlada preuzela mandat, uvela praksu da se u tekućoj godini usvajaju svi financijski dokumenti za sljedeće godinu te da se s tom praksom nastavlja.

Podvukao je kako Vlada HNŽ-a osmu godinu za redom završava godinu bez proračunskog deficita te da je u proračunu za 2023. godinu zadržana razvojna dimenzija.

Podsjetio je kako se proračun povećava iz godine u godinu, a najveći dio povećanja je na pozicijiama plaća, doprinosa i materijalnih troškova.

"Kada se gleda struktura proračuna puno je bolje stanje sada nego prije. Više od 70 posto proračuna bile su plaće, doprinosi i materijalni troškovi. Danas je to spušteno ispod 50 posto, a značajno su povećana izdvajanja, jer smo do sada potpisali 12 kolektivnih ugovora koji su zahtijevali povećanje plaća iznad 40 pa čak i iznad 50 posto za djelatnike osnovnih škola", kazao je Herceg.

S druge strane, u proračun je uveden niz novih stavki, a Herceg je istaknuo razvojnu dimenziju u strukturi proračuna, odnosno poticaje za turizam, gospodarstvo, poduzetništvo, poljoprivredu.

"Imamo održive javne financije, redovito pomažemo jedinice lokalne samouprave i njihove razvojne, infrastrukturne projekte i sve segmente društva te redovito podmirujemo financijske obveze prema sudskim presudama osobito ove izvansudske nagodbe", istaknuo je.

Kreditno zaduženje za izgradnje, obnove i opremanja bolnica

Zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Džafer Alić kazao je kako su financijski dokumenti, koji se nalaze na današnjem dnevnom redu Skupštine i razvojni, i socijalno osjetljivi. Spomenuo je kategoriju zdravstva, odnosno Prijedlog odluke o kreditnom zaduženju HNŽ/K u 2022. godini za realizaciju projekta izgradnje, obnove i opremanja bolnica u HNŽ-u.

Nevenko Herceg

Riječ je o zaduženju za završetak izgradnje bolnice za dječje bolesti SKB-a Mostar i opremanje Opće bolnice Konji i kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić” u ukupnom iznosu od 15 milijuna maraka.

"Uz onaj dio statusa koje smo rješavali do sada vezano za same radnike i uposlenike u zdravstvenim ustanovama, i dalje pratimo to kroz proračune. Važan je i ovaj razvojni dio koji se tiče infrastrukture u bolnicama i što se tiče dijela razvoja same zdravstvene usluge u našim zdravstvenim ustanovama", kazao je Alić.

Policijska imenovanja

Na dnevnom redu današnje sjednice je i Prijedlog zakona o Izmjenama i dopunama zakona o policijskim službenicima HNŽ-a.

"Vezano za imenovanje komesara i njegovog zamjenika Uprave policije MUP-a HNŽ-a, sada činimo jedan dodatni iskorak kada je u pitanju pozicija i status te dvije osobe. Riječ je o dodjeli čina glavnog i generalnog inspektora ravnatelju policije i glavnog inspektora koji se odnosi na zamjenika te iste uprave i još neka tehnička pitanja koja su vezana za usklađivanje tog zakona s ovim novim pozicijama", pojasnio je zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović.

Time će se, dodao je, priča oko Uprave policije MUP-a HNŽ-a zakonski dovesti do kraja.

Odgovarajući na pitanje kada bi se moglo očekivati zapošljavanje nedostajućeg policijskog kadra u HNŽ-u, Martinović je kazao je kako je to proces koji se ne može brzo riješiti, ali je izrazio uvjerenje da bi se do kraja iduće godine moglo očekivati da se Uprava policije MUP-a HNŽ-a popuni u punom kapacitetu.

"Već se radi na popunama određenih mjesta u okviru Uprave policije, a potrebno je izvršiti dodatno činovanje kako bi se određeni policijski službenici koji već deset godina nisu dobili adekvatne zaslužujuće činove. Kada se oni pomaknu u rangu prema naprijed, onda će se osloboditi ove niže pozicije koje se odnose na čin policajca i njih, ustvari, najviše i nedostaje, kao i činova mlađih inspektora. Kada se taj proces privede kraju i kad se oslobode ove pozicije, onda će biti raspisan natječaj za prijem novih policajaca", pojasnio je Martinović.