ZAŠTO NITKO NE ŽELI NES U VLASTI Optuženi za izbornu krađu, za raspad Osmorke, Bakiru potrebni kao partneri za budućnost

Anel Kljako
facebook NES/ Vlada HNŽ, Skupština HNŽ

Dogovor HDZ-a, SDP-a i SDA da zajednički formiraju Vladu HNŽ djelovao je kao završena stvar. Detalji su bili definirani, ministarstva podijeljena, dogovorena su bila imena i raspodjela direktora i voditelja javnih kompanija,  službeno je najavljena i sjednica Skupštine na kojoj su ove stranke trebale formirati Vladu, no u nedjelju poslijepodne dolazi do obrata.

SDA pokušala izigrati sporazum i na mala vrata ugurati NES

Mimo sporazuma, SDA je u vlast pokušala ugurati Narodni Europski savez (NES) koji sa jednim zastupnikom ne predstavlja nikakvu prevagu za formiranje vlasti, budući da tri stranke imaju potrebnu 21 ruku i bez njih. Uz sve to, pregovaračima SDP-a je jedan od uvjeta za participaciju u ovakvom sazivu vlasti bio da NES ni u kojem slučaju ne smije biti dio vlasti.

Sporazum stranaka u koji je novinar portala Hercegovina.info imao uvid podrazumijevao je kako se oko pozicije ministra pravosuđa u HNŽ koji dolazi iz reda srpskog naroda moraju dogovoriti SDP i SDA.

Nakon što su iz SDA odugovlačili sa svojim kandidatom, u nedjelju su izašli sa imenom Aleksandra Pikule, člana NES-a, što je za SDP bilo neprihvatljivo, zbog čega su se povukli iz daljeg tijeka pregovora, te je došlo i do otkazivanja sjednice Skupštine.

Anel Kljako
Aleksandar Pikula

HDZ žali zbog izostanka realizacije dogovora

Na ovu situaciju reagirali su priopćenjem i iz Županijskog odbora HDZ BiH.

"Iako smo u proteklih nekoliko mjeseci uložili iznimne napore kako bismo uspjeli formirati skupštinsku većinu izražavamo žaljenje zbog izostanka realizacije dogovora od strane partnera. 
ŽO HDZ BiH HNŽ je na tragu odgovornosti za implementaciju izbornih rezultata iskreno i bez rezerve inicirao pregovore, te uspio nakon višemjesečnih pregovora naći model funkcioniranja nove Vlade pri tome uvažavajući sve interese partnera u pregovorima, specifičnosti ove županije, kao i kapacitete drugih političkih subjekata koji participiraju u radu Skupštine. 
Stoga zbog svega navedenog ne možemo naći razumno opravdanje za pokušaj uvođenja NES-a u koalicijski sporazum kao opravdanje za izostanak realizacije sporazuma, a sve po završenom pregovaračkom procesu. 
Apeliramo i podsjećamo političke subjekte kako su mandat i povjerenje dobili isključivo od žitelja ove županije, te da jedinu odgovornost imamo prema njima".

NES nastao raspadom A-SDA i NBL

No, što je NES, zbog čega su značajni u ovoj županiji, zbog čega im je SDA dužna i zašto su za SDP neprihvatljivi?

Narodni europski savez nastao je 2021. godine spajanjem stranaka A-SDA (Stranka demokratske aktivnosti) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) Ibrahima Hadžibajrića.

Nermin Ogrešević, bivši član SDA i dugogodišnji načelnik Cazina, osnovao je najprije A-SDA, a njezinim gašenjem i nastankom NES-a preuzeo je vođenje i ove nove stranke.

Ova stranka kojoj je baza u Krajini u lipnju 2021. dobila je i predstavništvo u Hercegovini. Osnovali su ga Anel Kljako, Nermin Vrtić, Minela Krpo i Željko Laketić. Ovaj prelazak realiziran je nakon izlaska ovih dugogodišnjih kadrova iz Radončićeve stranke SBB.

Iz SBB su 2021. Anela Kljaku izbacili zbog optužbi za varanje na lokalnim izborima u Mostaru.

“Krali su jedni od drugih, ali su krali i unutar pojedinih lista. Mi ćemo isključiti ovog čovjeka, jedan čovjek iz SBB-a krao je glasove svojih kolega, zajedno sa svojim prijateljem iz SDA. Ali ću moliti i gospodina Izetbegovića da izbaci Marića (Salema, op.a.), jer su oni to zajedno radili”, izjavio je tada Fahrudin Radončić u emisiji Telering.

Nakon toga je stiglo priopćenje iz SBB-a da je Kljako izbačen nakon što je ponovnim brojanjem glasova na samo 14 biračkih mjesta (od ukupno 150) Središnje izborno povjerenstvo BiH službeno utvrdilo da je Anel Kljako ukrao 1.580 glasova.

Kljako se od ovih optužbi branio tvrdnjom kako nikada nije provedena istraga i on nikada nije bio pravomoćno osuđen za dopisivanje glasova na određenim biračkim mjestima. Kljako je dobio podršku ostalih članova gradskog odbora koji su skupa s njim napustili SBB i pridružili se tada novosnovanom NES-u.

Zašto Kljako i Marić nikada nisu procesuirani?

Premda je Središnje izborno povjerenstvo uredno zabilježilo brojne nepravilnosti na mostarskim izborima, te sve dokaze priložilo uz prijavu Županijskom tužiteljstvu HNŽ, nadležni tužitelj donio je odluku o neprovođenju istrage.

A Kljaku i sadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća Mostara, Salema Marića Središnje izborno povjerenstvo prijavilo je zbog dopisivanja glasova na biračkim mjestima u Gornjoj Drežnici, Brankovcu 2 i Dračevicama

Anel Kljako
Rezultati izbora u Gornjoj Drežnici, prije i nakon ponovne provjere rezultata, FOTO: Istraga.ba

Portal Istraga tada je objavio dokumente koji pokazuju kako je Gradsko izborno povjerenstvo omogućilo dopisivanje glasova određenim kandidatima tadašnje Koalicije za Mostar.

Tako je u Gornjoj Drežnici Kljako nakon prvog prebrojavanja imao 247 glasova. Nakon brojnih žalbi za krađu u kojima je prednjačio SDP, izvršeno je ponovno brojanje koje je pokazalo kako je Kljako zapravo osvojio 110 glasova, dok mu je 137 preferencija misterioznim putem dopisano.

U Brankovcu je ponovno prebrojavanje pokazalo još bezobrazniju krađu u kojoj se spominjalo i ime nesuđenog ministra pravosuđa Aleksandra Pikule. Portal Istraga tada je pisao: 

"Nositelju liste Zlatku Guzinu upisan je 101 preferencijalni glas više nego što je osvojio. Na izbornom mjestu Brankovac 2 on je dobio 144 glasa, dok mu je Gradsko izborno povjerenstvo upisalo 245. No, SBB-ovi kandidati Aleksandar Pikula i Anel Kljako su rekorderi. Pikula je na biračkom mjestu Brankovac 2 osvojio svega 8 glasova. Međutim, prilikom upisa Pikula je dobio dodatnih 211 glasova, pa se sa 17 mjesta “popeo” na četvrto mjesto na ovom biračkom mjestu. Ništa manje glasova nije ukradeno ni za SBB-ovog kandidata Anela Kljaku. On je “pojačan” sa 201 preferencijalnim glasom. U Osnovnoj školi Brankovac gdje je bilo biračko mjesto broj 155A003 Kljako je osvojo svega 38 glasova. Kada je GIK (Gradsko izborno povjerenstvo) upisivalo glasove, Kljaki su dodali 201 preferenciju. Za Kljakom ne zaostaje mnogo ni predsjednik Gradskog vijeća Mostara, Salem Marić. On je na izbornom mjestu Brankovac 2 osvojio 32 preferencijalna glasa, dok je prilikom upisa “osvojio” 224 ili 198 više".

I takva situacija je utvrđena na svih 13 biračkih mjesta na kojim je ponovljeno brojanje glasova.

Sve ovo potkrijepljeno je dokumentacijom i javnost je ostala šokirana nakon odluke Tužiteljstva HNŽ da na osnovu ovih informacija neće provoditi istragu.

Tu je odluku zbunjeno i ogorčeno komentirao je i predsjednik SIP-a Željko Bakalar.

"Mi smo na to uložili pritužbu glavnom županijskom tužitelju. Mi se ne slažemo sa tužiteljskom odlukom, ne bih u ovoj fazi ulazio u detalje, ali donesena je odluka – tužiteljica je cijenila dokaze, po našem mišljenju malo na čudan način – možda je nekima dala više pozornosti nego drugim. Pritom ja kao svjedok sam dao iskaz i upoznao tužiteljstvo da posjedujemo i dodatne dokaze. Smatramo da je prije tužiteljske odluke trebalo eventualno zatražiti i to, ali to je tako u ovoj fazi. Pritužba je podnesena, pa ćemo vidjeti kako će se očitovati glavni tužitelj."- rekao je za N1 Bakalar.

Kljako odbijen za ministra trgovine pa postao pomoćnik ravnatelja Zavoda za zapošljavanje HNŽ

Kljako je nakon tih izbora postao bitan faktor u političkom životu Hercegovine, a nakon izbora 2022. budući da je NES bio dio tadašnje osmorke koju je predvodio SDP, Kljako je predložen za federalnog ministra trgovine. Taj je prijedlog naišao na brojne kontroverze i osude, a neki kažu i da je bio početak raspada osmorke koja je do danas svedena na trojku u kojoj su ostali samo SDP, NiP i Naša stranka.

Kljakin teret bio je previše za Nermina Nikšića, te ovaj naposlijetku nije postao novi ministar trgovine, umjesto njega na tu je poziciju došao Amir Hasičević iz Naše stranke.

Iz NES-a su tada reagirali priopćenjem:

"Ne postoji niti jedna zakonska prepreka da Anel Kljako obnaša funkciju ministra trgovine. Anel Kljako nikada nije prekršajno ili kazneno gonjen, protiv njega nikada nije podnesena optužnica niti je osuđen za bilo kakvo djelo. Pravosudni organi jasno su se odredili u slučaju Anela Kljake odbacujući sve optužbe, zbog čega ne postoji niti jedan razlog da on ne bude kandidat NES-a za ministra trgovine FBiH".

Kljako se međutim dočekao na noge i nakon što je NES napustio osmorku. Nedugo nakon tog političkog razvoda postao je pomoćnik Vlade Čuljka,  ravnatelja Službe za zapošljavanje u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. 

Još jedan snalažljivi NES-ovac je i najpoznatiji preletač HNŽ-a, aktualni ministar gospodarstva, Željko Laketić. Laketić je na mjesto ministra došao kao kadar SDA, nedugo nakon toga pridružio se SBB-u, a danas je član NES-a. Uspješno je za vrijeme jednog mandata promijenio tri stranke.

No to nije ono što je najzanimljivije u njegovom radu. Mediji su pisali kako je 2019. iz fondova ministarstva namijenjenih za hitne slučajeve dodjeljivao novac firmi vlastite sestre.

Mještani Pijesaka, Gubavice, Miljkovića i ostalih dijelova HNŽ u kojima je Laketić dijelio koncesije za solare također su ogorčeni na rad ovoga ministra.

Zašto SDA želi NES u vlasti u Hercegovini?

Da bi moglo doći do ovoga pokušaja da se NES uvuče u vlast u HNŽ, najavio je baš Ogrešević, predsjednik ove stranke. On je izjavio dan-dva prije zakazane skupštine da će njegova stranka participirati u vlasti u HNŽ-u iako to nitko do tada nije pretpostavljao niti znao. 

"Kada je u pitanju formiranje Vlade HNŽ, prije svega je potrebno što više ubrzati taj proces i privesti kraju ovu agoniju kroz koju prolaze građani. Na osnovu dosadašnjih pregovora i dogovora s našim političkim partnerima, očekujem da se Vlada HNŽ uskoro formira i da u njoj participira i Narodni evropski savez BiH.

Anel Kljako
Sefer Halilović, Anel Kljako i Nermin Ogrešević, FOTO: Faceboook NES

Naša uloga u kompliciranim političkim odnosima u HNŽ može biti od krucijalnog značaja, posebno s obzirom na činjenicu da je NES BiH pokazao principijelnost i državotvornost, koje prvenstveno podrazumijevaju nepopuštanje politikama koja derogiraju ingerencije i interese države Bosne i Hercegovine", kazao je Nermin Ogrešević za Patriju.

Pretpostavlja se kako je uvođenje NES-a u vlast bila želja ili naredba predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, kojem je potpora ove stranke od izuzetne važnosti u ostatku BiH, osobito u Krajini. Naime, NES se nakon izlaska iz Osmorke približio SDA na svim poljima, a bliskost je očito postala tolika da je Županijskom ogranku SDA došla naredba koja je, kako se pokazalo ugrozila formiranje vlasti u ovoj županiji kojom još od 2014. vlada tehnička Vlada predvođena Nevenkom Hercegom. 

Što će se sada dogoditi?

Ono što sada slijedi je još neko vrijeme tehničkog mandata aktualne Vlade. Potrebno je doći do dogovora između SDA i SDP-a oko pitanja ovoga ministarskog imenovanja. HDZ je svoje pozicije definiro i zacementirao, te im je u interesu što prije doći do kompromisnog rješenja kako bi formirali novu vladu.

SDP je s druge strane u ovom trenutku odlučan u namjeri da ustraje na tome da sudjelovanje NES-a automatski isključuje njihovo sudjelovanje u vlasti. Smatraju se žrtvama izbornih prevara za koje krive članove ove stranke te ne žele dati osjetljivi resor pravosuđa kadru stranke koju optužuju za korupciju.

"Neozbiljno je da SDA dođe na zadnji sastanak par sati prije sjednice Skupštine i ponudi ime kandidata stranke koja niti je potpisnik sporazuma, niti nam je na kraju potrebna za 2/3 većinu u Skupštini i za koju smo govorili cijelo vrijeme da je za nas neprihvatljiv partner" kazao je za Hercegovina.info Arman Zalihić, zastupnik ove stranke u Skupštini HNŽ.

SDA se s treće strane jedva međusobno dogovorila oko imena koja će predložiti za ministre ispred svoje stranke. Uvođenje NES-a je bio potez koji je racionalno teško objasniti, budući da ta stranka nema nikakav koalicijski kapacitet u ovoj županiji gdje je u skupštini predstavlja samo jedan zastupnik, Nermin Vrtić.

Iz SDA kažu kako je NES otpočetka dio ove priče te da je problem što SDP BiH ne prihvaća pojedine kandidate za ministarska mjesta. ''Mi smo s NES-om otpočetka imali dogovor da idemo u ovaj proces. Naravno, oko kadrovskih pitanja uvijek postoji razlika u stavovima. (…) Mi smo imali dogovor da zakažemo sjednicu Skupštine i da ljude koji bi trebali biti ministri ne izlažemo javnosti, dok ih ne dovedemo pred samo izglasavanje. U tom nekom usuglašavanju došlo je do problema, jer je SDP-u neprihvatljiv određen pristup koji smo mi imali' kazao je za Fenu Džafer Alić iz SDA.

Očekuju nas zanimljivi politički produžeci sa glavnim pitanjem, tko laže, SDA da je NES od početka bio planiran kao priključak u vlasti ili SDP, iz kojeg tvrde da je od starta uvjet bio da se ide bez NES-a, te hoće li ova pat pozicija potrajati još neko vrijeme? Tko će na kraju popustiti, SDA ili SDP? 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.