Zapošljavanje u Agenciji za lijekove mimo zakona

Revizija ilustracija
Ilustracija

Ured za reviziju institucija BiH dala je mišljenje sa rezervom za Agenciju za lijekove i medicinska sredstva jer zapošljavanje u 2020. godini nije vršeno uz dosljednu primjenu odredaba Zakona o radu u institucijama BiH.

Ured je Agenciji skrenuo pažnju na to da nije donesen Pravilnik o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u skladu sa važećim odlukama Vijeća ministara, zatim da su uočene slabosti i nedostatci u postupku javne nabavke nadogradnje softvera za medicinska sredstva, te da odluka o popisu esencijalnih lijekova u BiH još nije upućena u proceduru usvajanja prema Vijeću ministara jer Ministarstvo financija i trezora nije dalo mišljenje o tome, iako je Agencija više puta upućivala prijedlog navedene odluke na mišljenje Ministarstvu.

U Izvještaju o reviziji poslovanja za prošlu godinu objavljenom na web-stranici Ureda, konstatirano je da Agencija nije realizirala tri ranije upućene preporuke.

Riječ je o tome da Agencija još nije uskladila Pravilnik o unutarnjoj organizaciji s odlukom o načelima za utvrđivanje unutarnje organizacije tijela uprave BiH i odlukom o razvrstavanju radnih mjesta i kriterijima za opis poslova radnih mjesta u institucijama BiH.

Agencija je, također, nastavila praksu zapošljavanja osoba na određeno vrijeme bez provođenja javnog oglasa, prenosi Srna. Iako je Agencija upoznala Vijeće ministara o problemu u vezi sa esencijalnim popisom lijekova, još nije usvojen esencijalni popis lijekova, na šta Agencija nema izravan utjecaj.

Zakonom o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu Agenciji je odobreno 5.921.000 KM.

S obzirom na to da je Zakon o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu usvojen tek 29. srpnja prošle godine, Agencija se u prvih sedam mjeseci financirala na osnovu odluka o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za razbolje siječanj - ožujak, travanj - lipanj i srpanj - rujan.

U ovom razdoblju Agencija nije imala na raspolaganju kapitalne izdatke. U skladu sa Instrukcijom o prestrukturiranju rashoda proračunskih korisnika za prošlu godinu, Ministarstvo financija i trezora u Vijeću ministara je, na osnovu zahtjeva Agencije, donijelo odluku o prestruktuiranju rashoda od 184.000 KM.

Odlukom su povećana raspoloživa sredstva na poziciji nabavke opreme (64.000 KM), troškova zakupa (60.000 KM) i tekućeg održavanja (60.000 KM), a umanjena sredstva na poziciji ugovorenih usluga (780.000 KM), putnih troškova (58.000 KM), troškova energije (25.000 KM) i troškova prijevoza i goriva (21.000 KM).

Ured je preporučio Agenciji da treba zahtijevati instrumente osiguranja ponude u slučajevim definiranim Zakonom o javnim nabavkama kako bi se umanjio rizik od neprofesionalnog ponašanja ponuđača, objavila je Srna.

Preporučeno je da više pažnje treba posvetiti sačinjavanju tenderske dokumentacije kako bi se osiguralo da ona bude nediskriminirajuća prema dobavljačima, te da osigura pravičnu i aktivnu konkurenciju na tržištu.