'Zakon o prebivalištu u RS-u dovršava započeto 1992.'

prebivalište, zakon o prebivalištu, BIH, izbori, Predstavnički dom, poslanici, parlamentarni izbori, plaće, Zastupnici, zastupnica, BIH, BIH, vlasti, parlament, parlament fbih, parlamentarna skupština, politička kriza  , parlament

...na projekt dovršen u Posavini 1992. godine, a to je čišćenje Hrvata iz tog dijela BiH.

Kao što je poznato, najava izglasavanja ovoga zakona unijela je nemir među Hrvate u Bosni i, Hercegovini i iako su najglasnije pritužbe stigle iz područja gdje su najbrojniji, Čordaš kaže da je upravo on kao predstavnik Hrvata u RS-u u suradnji s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem upozorio na probleme koje će on donijeti izbjeglima i malobrojnim Hrvatima koji još uvijek žive u tom dijelu te zemlje. Postoji strah od novog vala iseljavanja, ali i odustajanja od povratka i obnove u toj zemlji.

Čordaš smatra licemjernim izjavu potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa da se neće dirati prava osoba obuhvaćenih programom povratka i zbrinjavanja prognanih, raseljenih i izbjeglih kad se zna da su prognani iz Posavine i RS-a većinom i nisu u tim programima.

'Mi koji smo protjerani 1992. godine iz Broda, Drvente, Modriče ne koristimo nikakva socijalna prava koja nam ne pripadaju. Ovi ljudi radeći u Hrvatskoj i vani šalju novac u Posavinu. Izgradili su kuće i živote drugdje, ali se ne žele odreći svoga u RS-u', kaže dopredsjednik RS-a Čordaš. Požalio se da su općenito zapostavljeni i što se tiče pomoći koja stiže iz Hrvatske za Hrvate u BiH jer tek jedna desetina dođe do njih u RS-u.

'Neka nam ukinu pravo glasovanja, ali neka nam ne ukidaju pravo na prebivalište', zavapio je Čordaš. Srbi će uskoro napraviti popis stanovništva i to je gotova stvar, objašnjava on, uskoro će izbori u BiH i ovaj zakon će stvoriti probleme pri registraciji i samom glasovanju prognanih Hrvata na njima.

'Hrvate ovdje u vlast već odavno ne biraju Hrvati, a s ovim zakonom to će se još više pogoršati stvari. Ako nam se prijeti da moramo birati između hrvatske i bosanskohercegovačke osobne iskaznice, nitko neće izabrati ovu drugu. Tako se odriče plaćanja poreza u RS-u, a ubrzo će se onda morati odreći i svoje zemlje', mišljenja je Čordaš.

tportal