VUKŠIĆ Moguće je biti čista srca i nedužnih ruku

VUKŠIĆ Moguće je biti čista srca i nedužnih ruku
Kta

Svetost u ljudskom životu zaista je moguća, istakao je danas nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, koji je na svetkovinu Svih svetih predslavio misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Crkvena liturgija ističe kako u središtu svetkovine Svih svetih nije smrt nego život. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi. Na pitanje ko će uzići na Goru Gospodnju, odgovor nudi psalm koji kaže “onaj u koga su ruke nedužne i srce čisto, a duša mu se ne predaje ispraznosti”.

"Koliko god zvuči jednostavno i jeste jednostavno, znamo vrlo dobro da je to vrlo zahtjevno. Iako je egzistencijalno teško provodivo, moguće je i stanje čistoga srca i nedužnih ruku, kao što je moguće stanje da se ne predaje ispraznosti. Dokaz tome su ovi sveci, kao i oni koje kroz cijelu godinu u kalendaru proslavljamo, da je to zaista moguće. Jedno od vrlo radosnih saznanja na današnjem blagdanu je upravo to - da je je svetost u ljudskom životu zaista moguća", naveo je među ostalim Vukšić.

Osnovna poruka ovog praznika, kako je dodao, optimistična je i puna nade nama koji još hodimo ulicama raznih gradova i sela i prolazimo svojim vremenom.

"Odnosno dokaz je svima nama da je svetost moguća jer oni su tim putem prošli, a Crkva nam ih ostavlja poput znakova pored puta da nas vode i kao oslonac da ne bismo skrenuli sa pravog puta", dodao je Vukšić.

Katolici danas obilježavaju praznik Svih svetih kojim se slave svi sveci, oni koji su već kanonizirani, kao i oni koji to još nisu. Kod mnogih je danas neradni dan, a ovaj se praznik povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova.