VRAĆA SE U BIH? Sinu Bisere Turković neće biti produžen mandat u Kataru

Bisera Turković

Aliju Turkoviću, sinu bivše ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, neće biti produžen mandat oficira za vezu u rangu savjetnika OSA-e BiH u Veleposlanstvu BiH u Dohi, glavnom gradu Katara, saznaje Avaz.

Turkoviću, za kojeg je njegova majka u jednoj TV emisiji rekla da je on „njena beba od 40 godina“, trogodišnji mandat u DKP-u BiH u Kataru istječe 17. listopada ove godine.

On je imenovan za oficira za vezu u rangu savjetnika OSA-e BiH, na prijedlog donedavnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, čovjeka koji je prije tri mjeseca završio na crnoj listi SAD-a.

Osmica je, naime, pokušao 4. siječnja ove godine ponovo uhljebiti Turkovića na proračunske jasle. Točnije, deset mjeseci prije isteka mandata, piše Avaz.

Međutim, to se neće dogoditi. Rješenje neće potpisati ni Ministarstvo vanjskih poslova BiH, niti novi direktor OSA-e Almir Džuvo.

To znači da će se Turković morati vratiti u Sarajevo, a pitanje je što će dalje raditi. On je, mimo svih procedura, i ranije imenovan za oficira za vezu pri OSA-i, što je i tada bio svojevrsni skandal.

Bio kod Abdulaha Skake

Ali Turković raspoređen je na rad u Veleposlanstvu BiH u Kataru, odnosno državi u kojoj je ranije ministrica Turković obnašala dužnost veleposlanice. Nedugo nakon toga, na prijedlog tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, za veleposlanika je imenovan Abdulah Skaka, bivši gradonačelnik Sarajeva koji je nedavno uhićen i smijenjen s ove pozicije.