Vođa vehabija: Samoubilački napadi nisu zabranjeni

vehabije, osama bin laden

Nakon akcije koja se dogodila prije nekoliko dana u Gornjoj Maoči, kada je uhićeno osam osoba, u medijima se sve više piše o Nusretu Imamoviću, koji je bio jedan od uhićenih. On je posljednjih godina često označavan kao vođa tamošnje vehabijske zajednice.

Nakon što je vehabijski vođa Jusuf Barišić poginuo u prometnoj nesreći, kao njegov nasljednik najčešće se spominjao Nusret Imamović. On sam je negirao takve tvrdnje, kazavši da dolaze od neinformiranih novinara.

Prema određenim podacima Imamović dolazi iz sela Lipovice kod Kalesije, te je završio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Sam je rekao da je bio pripadnik Armije BiH te da je veći dio rata bio na prvim linijama bojišnice, a pritom je četiri puta ranjavan, piše Sarajevo-x. U Ujedinjenim je Arapskim Emiratima završio Fakultet šerijatskog prava, nakon čega se vratio tvrdim i radikalnim stavovima.

Samoubilački napadi samo u izuzetnim prilikama

Tako je jednom prilikom izjavio kako samoubilački napadi nisu zabranjeni, ali ih treba koristiti samo za izuzetne prilike. Također je rekao kako je zabranjeno biti član autokluba, a izlazak na izbore je prezreo kao "vid podrške tagutima." Kasnije se bunio protiv redovnog školskog programa, pogotovo predmeta glazbene kulture, izjavivši da je "muziciranje u islamu haram, strogo zabranjeno."

Imamović se u medijima pojavio u Ljiljanu 2003. godine, kada je došlo do tučnjave tijekom ramazana u Gornjim Petrovicama u kojoj su sudjelovala njegova braća. Nakon toga za njega se počeo raspitivati i SFOR. Kasnije je bio optužen da je u 2006. godini premlatio Mihajla Kisića u Brki pored Brčkog, ali je oslobođen nakon tri mjeseca suđenja zbog nedostatka dokaza, pišu sarajevski mediji.

Nema televizora niti novina

Selo Gornja Maoča, u koje se Imamović doselio iz Zavidovića, bilo je poznato pod imenom Karavlasi i u njemu su uglavnom živjeli Srbi, koji se u njega nisu vratili.

Vehabije su se tamo počeli naseljavati oko 2000. godine, a danas je tamo oko 20 obitelji. Selo je prilično izolirano - navodno nema televizora, niti se čitaju novine, ali Imamović tvrdi da su usprkos tome mještani dobro informirani. U medijima se pisalo o namjeri i pokušajima proširenja modela Gornje Maoče u neka druga bosanska područja, zbog čega su u zadnje vrijeme Imamovićevi suradnici tragali za zapuštenim selima.

Mještani Gornje Maoče su zatvoreni, ne žele davati izjave za medije i prilično su neskloni strancima. Tako su novinarki Nezavisnih novina razbili fotoaparat, a policijskoj patroli koja je došla u rutinsku kontrolu izbušili gume te ispljuvali cijeli automobil. Uglavnom, ne dopuštaju novinarima ulazak u selo.

Podsjetimo, u policijskoj akciji u Gornjoj Maoči, sudjelovalo je čak 600 policajaca te pripadnika Tužiteljstva BiH. Policijske su snage u utorak od ranih jutarnjih sati okružile selo u potrazi za osobama osumnjičenim da ugrožavaju nacionalnu sigurnost te zemlje i njen ustavni poredak. Riječ je o najvećoj sigurnosnoj akciji u BiH nakon okončenja rata. Uhićeno je osam osoba, među kojima je bio i Imamović, te jedan hrvatski državljanin.

Bosna kao najveća prijetnja Europi

U medijima se također piše o stavu američkih obavještajaca kako je Bosna postalo izazov stabilnosti u Europi. Dennis Blair, šef svih američkih obavještajnih službi, u pismenom je izvještaju Senatu rekao kako je animozitet između tri konstitutivna naroda u porastu te da bi jačanje njihovih programa bila prijetnja stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Blair je spomenuo pokušaj revidiranja Daytonskog sprazuma od strane Srba, dok Bošnjaci i Hrvati žele dokinuti podjelu države s ciljem približavanja Europskoj Uniji. Dodao je kako se otvoreno nasilje i raspad države ne čine vjerojatnim, ali da političke agende dominiraju političkim procesom, a reforme posustaju zbog svađa između tri naroda.