VLAST U HNŽ Dogovor do petka, ali ne znamo kojega

Stjepan Bošković i Edin Mušić
FENA

"Do petka ćemo imati dogovor" kazao je u utorak za Hercegovina.info Stjepan Bošković koji u pregovorima za sastavljanje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji predvodi izaslanstvo HDZ BiH.

Grupacija stranaka okupljena oko SDP-a (NiP i DF) sa 6 ruku i SDA sa 7 ruku imale su rok od utorka do danas da odgovore na uvjete koje im je postavio županijski HDZ. 

Odluka ipak sljedećeg tjedna

Stjepan Bošković, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH  samo je kratko kazao da su, praktično, njihovi potencijalni partneri iz oba bloka, s jedne strane, SDP-DF-NiP, a s druge, SDA zatražili dodatno vrijeme, od dva do tri dana, za odgovor na program koji su im ponudili.

'Činjenica je i da su Ismet Lulić, predsjednik KO SDP HNŽ i čelnik mostarskog NiP-a i zastupnik u Skupštini HNŽ, Omer Hujdur na putu izvan BiH'', piše Avaz, podsjećajući da je nakon niza neslužbenih razgovora u proteklom periodu, ovoga tjedna konačno započelo službeno pregovaranje. Pojavile su se i informacije kako će se danas susresti predsjednici stranaka, Dragan Čović i Nermin Nikšić, no Nikšić je to demantirao.

U utorak je situacija bila poprilično jasna, HDZ je sa 11 zastupnika u Županijskoj skupštini  matematički nezaobilazan i na njima je odluka na koji način sastaviti većinu koja bi dala podršku budućoj vladi. 

Dvije opcije za sastavljanje vlade

Jedna od opcija je ići sa grupacijom oko SDP-a, koji nude 6 ruku, na koje bi do minimalnog broja potrebnog za sastavljanje vlade još trebalo nadodati tri zastupnika HDZ 1990. Bez devedesetke je teško napraviti bilo kakvu kombinaciju jer s druge strane SDA ima 7 zastupnika a HDZ s njima ima godinama stvaranu suradnju na svim poljima. 

Jasno je kako se za HDZ izbor sveo na dvije opcije, nastaviti vlast po vertikali sa državne i federalne razine ili uzvratiti uslugu SDA s kojom su ušli u vlast u Srednjobosanskoj županiji.

Uloga DF-a

Zanimljiva je uloga Demokratske fronte u ovoj Županiji. Sa dva zastupnika Zoranom Mikulićem i Sadinom Hejub priklonili su se SDP-u koji ima 3, te Narodu i pravdi sa jednim skupštinarom. 

Premda je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović više puta govorio da mu je DF neprihvatljiv kao partner na bilo kojoj razini, izgleda da su nakon ulaska u vlast u Zeničko-dobojskoj županiji ipak malo omekšali.

"DF je paket koji je došao sa SDP-om, mi uvažavamo njihove dvije ruke i činjenicu da su oni u skupštini. U Zeničkodobojskoj županiji su dio vlasti zajedno sa HDZ-om i strankama trojke, ne vidim razloga zašto ne bi i u ovoj županiji s njima razgovarali", kazao je Bošković za Hercegovina.info.

Kalkulira li HDZ?

Raspored ministarstava u ovoj županiji oduvijek se raspoređivao u istom omjeru, 6 naprema 6, odnosno na taj način se raspoređuju ministri po stranačkom i nacionalnom ključu. Iz SDP-a su nam u utorak kazali kako su na sastanku obećali sudjelovati u vlasti bez blokada sa svojim zastupnicima ali i kako inzistiraju na tome da omjer ministarstava ostane 6:6.

S druge strane SDA nije bila toliko jasna u pregovorima, te je prešutno ostavljena  mogućnost da su iz ove stranke, kako bi ostali na vlasti spremni žrtvovati jedno ministarstvo.