VLAST U HNŽ Siguran je jedino HDZ, ostalo će se znati u petak

Dragan Čović

"Do petka ćemo imati dogovor" kazao je za Hercegovina.info Stjepan Bošković koji u pregovorima za sastavljanje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji predvodi izaslanstvo HDZ BiH.

HDZ BiH bira između starih prijatelja i novih partnera 

HDZ koji s 11 ruku predvodi pregovore o sastavljanju vlade našao se u komotnoj poziciji da može izabrati partnere u vlasti. Izbor je pao između starih drugova iz SDA s kojima vlada ovom županijom od prvih demokratskih izbora a koja ima 7 ruku u županijskoj skupštini, te stranaka trojke koju predvodi SDP koji zajedno sa NiP-om i DF-om ima 6 članova Skupštine. Izborom ove grupacije stranaka za partnere, HDZ bi poštivao vertikalu vlasti na državnoj i federalnoj razini. Koga će HDZ odabrati, ovisi o nekoliko uvjeta koje su postavili, kaže Bošković.

"Razgovarali smo i sa strankama trojke i sa SDA i nakon tih razgovora mogu reći da ćemo do petka imati dogovor. Naši uvjeti su da nacionalne teme koje su dominirale na nivou županije moraju biti iza nas, a teme od životnog značaja - regionalna uprava, jedinice lokalne samouprave, općine i gradovi moraju biti prioritet. Mi te stvari moramo rješavati. Iz tog razloga ne želimo da se više pojavljuju blokade u vladi. Oni trebaju na naša pitanja odgovoriti i dobili su rok od dan, dva i u petak će biti objavljena većina koja će dati potporu budućoj vladi, hoće li to biti minimalnih 20 ruku, 21, 24 ili 25, vidjet ćete".

SDA: Voljeli bismo da se preslika dogovor iz Srednje Bosne

Članovi izaslanstva SDA nadaju se da bi se dogovor iz Srednje Bosne mogao preslikati na HNŽ. Član izaslanstva Džafer Alić ističe kako javnost treba biti strpljiva do petka kada će se znati puno više.

"Mi smo razgovarali o nekim kapacitetima koje imamo i mi i HDZ i o tome koga bismo još mogli uključiti u potencijalnu vlast. Na neki način smo htjeli da pratimo trend iz Srednje Bosne, da pokušamo to preslikati ovdje. Sve je do petka još otvoreno".

Na pitanje jesu li istiniti navodi da su spremni HDZ-u prepustiti jedno ministarstvo za ulazak u vlast, čime bi HDZ imao 7 a SDA 5 ministara, umjesto dosadašnje podjele u omjeru 6:6, Alić kaže kako se nije u pregovorima ulazilo toliko duboko u detalje. 

SDP: Najlogičnije da idu HDZ BiH, 90-ka i mi

Druga opcija za HDZ je grupacija stranaka predvođenih SDP-om. Premda je Dragan Čović više puta tvrdio da se sa DF-om neće koalirati, u ovoj županiji se čini da odnosi nisu toliko loši. Jučerašnjim sastankom sa HDZ-om su veoma zadovoljni. Arman Zalihićčlan Glavnog i predsjednik Gradskog odbora SDP-a u Mostaru za Hercegovina.info kaže kako je po njegovom mišljenju najlogičnija vlast koju bi činili HDZ BiH sa svojih 11 ruku, grupacija Trojke (SDP, DF i NiP) sa 6 ruku, te HDZ 1990 sa 3 ruke. Ta kombinacija bila bi dovoljna za dosezanje minimuma od 20 potrebnih glasova za predlaganje nove vlade.

Dok se kombinacije rade, 90ku nitko još nije kontaktirao, tvrdi Ilija Cvitanović, predsjednik ove stranke. "Što god dogovore, bez nas se praktički ne može. A spremni smo biti dio rješenja. Međutim, tražimo da se poštuje naš rezultat i da se s nama razgovara na ravnopravnim osnovama" kaže Cvitanović.

"HRS je kontaktiran, ali nikad službeno, svi dosadašnji razgovori bili su neformalni", ističe Slaven Bevanda, potpredsjednik republikanaca

Čega su se partneri spremni odreći?

Ukazuje na činjenicu kako je HDZ-u unatoč onome što možda međunarodna zajednica priželjkuje, a to je da se u ovoj županiji pravi nova vlast koja bi se podudarala sa onom na državnoj i federalnoj razini, teško odreći starih partnera iz SDA s kojom unatoč svim problemima ipak imaju uhodano partnerstvo.

Ove se godine, kao i sljedećih nekoliko očekuje i veći broj zapošljavanja u javnu službu, najprije MUP HNŽ a zatim i u sve ostale županijske agencije, institucije i ministarstva. Zbog toga vlast u ovoj županiji i jeste tako atraktivna i poželjna. Bi li se SDA ili SDP odrekli jednog ministarstva u korist HDZ-a zbog unosnih sinekura? Čega su se još spremni odreći kako bi participirali u vlasti, vidjet ćemo u petak, 26. svibnja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.