VLADA ODGOVORILA SINDIKATU Nema potrebe za formiranjem Mirovnog vijeća, Vlada će zauzeti stav

Sjednica Skupštine HNŽ u Centru za kulturu
Hercegovina.info

Vlada HNŽ-a reagirala je na jutrošnje priopćenje Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, koji je ponovno pozvao inspekciju u Ministarstvo zdravstva jer isti odbijaju ući u pregovore o povećanju plaća zdravstvenim djelatnicima u HNŽ.

Iz Vlade pak, vezano za razgovore o granskom kolektivnom ugovoru o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Hercegovačko-neretvanske županije, kažu da je Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, nakon rješavanja odrađenih pravnih dvojbi s nadležnim federalnim institucijama, protekloga tjedna obavijestilo Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar kako nema potrebe za formiranjem Mirovnoga vijeća jer je Vladi Hercegovačko-neretvanske županije uputilo dokumentaciju temeljem koje će Vlada zauzeti stav oko pregovora za zaključivanjem novoga kolektivnog ugovora.

“Očekuje se kako će se ta točka naći na dnevnom redu prve sljedeće sjednice Vlade. Ministarstvo je zaprimilo zahtjev Sindikata za inspekcijski nadzor, te je resorni ministar dr. sc. Goran Opsenica naložio njegovu provedbu, a rezultate, za koje je uvjeren kako će nedvojbeno pokazati zakonitost provedenih procedura, očekuje do kraja ovoga tjedna”, napomenuli su.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi i Vlada HNŽ-a, tvrde iz Vlade, u više je navrata iskazalo spremnost da, sukladno mogućnostima, podupre rad zdravstvenih institucija i njihovih djelatnika.

“To je potvrđeno značajnim povećanjem izdvajanja za zdravstvo i redovitim ispunjavanjem obveze koju je Vlada preuzela sukladno potpisanom Kolektivnom ugovoru o pravima i obvezama poslodavaca i uposlenih u djelatnosti medicine i stomatologije. Spremnost za kontinuiran dijalog s ciljem poboljšanja materijalnog položaja svih uposlenih u zdravstvu, sukladno zakonu i financijskim mogućnostima, nikada nije bila upitna”, tvrde oni.