VLADA NA POTEZU Federalnim službenicima 'leglo' 1080 maraka, županijama i gradovima nije još ni 300 obećanih

Ured zaposlenik
Ilustracija

Federalni službenici i namještenici u tijelima uprave dobili su jednokratnu pomoć Vlade u iznosu od 1080 maraka, a svi zaposleni u županijskim i gradskim tijelima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nisu dobili ni višestruko manji iznos koji im je bio obećan, odnosno 300 maraka. Predstavnici više ujedinjenih sindikata tražili su od Vlade HNŽ da taj iznos poveća sukladno preporukama federalne Vlade, ali na kraju će biti sretni ako dobiju uopće pomoć.

"Još nismo dobili nikakav odgovor od strane Vlade u vezi jednokratne pomoći gdje smo tražili da se ovaj iznos od 300 maraka poveća. Također, još uvijek nitko nije dobio nikakav novac na račun, pa ni ovaj iznos koji je stajao u odluci Vlade.", kazao je za hercegovina.info Nail Balić, predsjednik sindikata policije Hercegovačko-neretvanske županije.

Kako smo već ranije pisali i zaposlenici Gradske uprave u Mostaru nezadovoljni su svojim radno-pravnim statusom, te su zbog kašnjenja primanja podnosili prijave inspekciji. Najbolje je izgleda federalnim zaposlenicima.

Odluka federalne Vlade od 27. listopada sa sjednice u Mostaru donijela je samo nemir među one koji su očekivali tu pomoć. Vlada je kao jednu od mjera protiv inflacije predstavila pomoć zaposlenicima koju mogu isplatiti poslodavci neoporezivo u najvišem iznosu do 1080 KM, no dok će Vlada 'svojim' zaposlenicima isplatiti najviši iznos, županijama je poslala preporuke i autonomiju u odlučivanju pa tako i ne čudi da će županije isplatiti manje od trećine od onoga što će isplatiti Vlada FBiH.

"Iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine izdvajaju se sredstva u svrhu isplate jednokratne pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija koji plaću primaju putem Jedinstvenog računa Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine isključujući izabrane dužnosnike, nositelje izvršnih funkcija i savjetnike izabranih dužnosnika i nositelja izvršnih funkcija", kazali su tada iz Vladinog ureda za odnose s javnošću.

Isplata sredstava izvršit će se u skladu s Uredbom o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena, u visini od 1080 KM po zaposleniku, najkasnije do 30.11.2022. godine.

Pravo na isplatu jednokratne pomoći ostvaruju zaposlenici koji su bili u radnom odnosu na dan 31.10.2022. godine.   

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.