VLADA FBiH RAZMATRA OGRANIČENJE POVEĆANJA CIJENE STRUJE Ministar Lakić tvrdi da poskupljenja neće ići preko 20 posto

Vedran Lakić

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) planira ograničiti povećanje cijena električne energije za gospodarstvenike.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić potvrdio je ove planove. Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) očekuje da će završiti ovu godinu s gubitkom od 90 milijuna konvertibilnih maraka, a poslodavci su već dobili ponude za 2024. godinu s predviđenim povećanjem cijena struje za 70 posto.

Ministar Lakić je naglasio da su rudnici u lošem stanju, a EPBiH i Elektroprivreda HZHB Mostar također bilježe gubitke. Kako bi se osigurala opskrba električnom energijom, vlada razmatra ograničenje povećanja cijena na maksimalno 20 posto, slično prethodnim godinama.

"Rudnici su u katastrofalnom stanju. Elektroprivreda BiH i resorno ministarstvo skupa s Vladom FBiH je stavila cijeli fokus na oporavak rudnika, smanjenje broja neproizvodnih radnika koji opterećuju poslovanje rudnika. To sve činimo kako bismo pokušali vratiti energetski sustav na stanje na kojem mora biti", kazao je Lakić.

Dodao je i kako Vlada FBiH čini sve da ne dođe do poskupljenja energije koja bi upropastila gospodarstvo. "Ovaj period je izazovan, EU nas tjera da cijena bude tržišna u BiH, ali mi to ne možemo dozvoliti jer bi ona izosila oko 140 eura/MWh. To je preko 85 posto više od trenutne cijene koju ima gospodarstvo."