Virus gripe ne jenjava, 22.111 oboljelih u Federaciji

Iz Zavoda kažu da je samo u zadnjem tjednu siječnja u devet županija registrirano 5840 oboljelih sa simptomima gripe te da se i dalje bilježi jaka aktivnost gripe u cijeloj Federaciji. Porast broja oboljelih u zadnjem razdoblju zapažen je u Hercegovačko-neretvanskoj i Bosansko-podrinjskoj županiji, dok se, prema podacima Zavoda, bilježi pad oboljelih u ostalim županijama.
Najugroženija djeca

U ukupnoj strukturi oboljelih dominira dobna skupina djece do šest godina (30,83 posto). Veliki broj oboljelih, odnosno 22,48 posto, u dobi je od 25 do 49 godina, dok je 18,29 posto oboljelih osoba u dobi od 7 do 14 godina.
U siječnju je u pet kliničkih centara hospitalizirano 186 pacijenata oboljelih od gripe. "Prema rezultatima laboratorijskih analiza, u cirkulaciji virusa i dalje dominira virus A (H1N1)09. Od ukupno 450 testiranih uzoraka, 297(65 posto) je pozitivnih, od kojih je 226 (76,2 posto) potvrđen virus A (H1N1)09, u 70 (23,4 posto) uzoraka virus gripe A (bez subtipizacije), a 1 izolat je pokazao B tip virusa gripe", kazali su iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije.

Virus ne jenjava

Da virus gripe svih tipova ne jenjava, pokazuju i svakodnevni podaci iz najvećih kliničkih centara u BiH. U Jedinici internističke intenzivne njege KCUS-a u četvrtak navečer preminuo je pacijent (1953.) iz Cazina, za kojeg je potvrđeno da se radi o gripi H1N1, potvrdili su iz KCUS-a. Taj pacijent je primljen 28. siječnja i imao je izuzetno tešku kliničku sliku i njegovo stanje se, nažalost, nije mijenjalo nabolje. U Jedinici internističke intenzivne njege trenutačno se nalazi jedna pacijentica (1970.) iz Kiseljaka s potvrđenom gripom H1N1. Njezino zdravstveno stanje je bez značajnih promjena u odnosu na ranije, priključena je na mehaničku ventilaciju, trenutačno stabilna uz stalni nadzor i hemodinamsku potporu.
Broj novooboljelih od H1N1 u Republici Srpskoj se ne smanjuje i trenutačno iznosi 341. Po podacima Instituta za zaštitu zdravlja, jučer je prijavljeno 37 novooboljelih od H1N1, od čega je u Kliničkom centru Banja Luka evidentiran 31 pozitivan na brzi test. Ukupno je u toj zdravstvenoj ustanovi hospitalizirano 77 pacijenata, a u Jedinici intenzivne medicine jedan teže oboljeli pacijent. Bolnica u Bijeljini prijavila je pet novooboljelih, a trebinjska jednog. Ukupan broj trenutačno hospitaliziranih u RS-u je 94. Do sada je dvanaest osoba u BiH umrlo od posljedica virusa H1N1.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / dnevni-list.ba