SVINJSKA GRIPA U BiH Zabilježeno nekoliko smrtnih slučajeva

svinjska gripa, virus, BIH
Facebook

U našoj zemlji proteklih dana registriran je sve veći broj oboljelih od sezonskog virusa gripe. Dosadašnji ishod ovog neugodnog sezonskog oboljenja je, nažalost, i nekoliko smrtnih slučajeva.

Kako tvrde liječnici i epidemiolozi, cjepivo nas može najbolje zaštititi od tri tipa virusa, i to od AH1N1, u narodu poznatog i kao svinjska gripa, AH3N2 te od virusa tipa B.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije kazali su da se nadzor nad gripom u Federaciji BiH vrši od listopada do svibnja, a da je u protekla dva tjedna znatno porasla aktivnost virusa.

„Od početka sezone pa sve do sada testirano je ukupno 206 uzoraka, od kojih je 65 pozitivno na virus gripe. Od početka sezone (a zapravo u protekla dva tjedna, op. a.) prijavljeno je ukupno sedam smrtnih ishoda na virus gripe tip A, podtip A(H1N1). Tri smrtna ishoda registrirana su u Zeničko-dobojskom, dva u Tuzlanskom te dva u Kantonu Sarajevo“, navode iz Zavoda.

Pojašnjavaju da soj virusa gripe AH1N1, koji je bio odgovoran za pandemiju gripe u sezoni 2009/2010, cirkulira svake godine i smatra se sezonskim sojem, koji uzrokuje sezonsku gripu.

„Zaštita protiv ovog soja obuhvaćena je sezonskim cjepivom protiv gripe. Svinjska gripa je neslužben naziv za ovaj soj, ali u suštini, netočan i trebalo bi ga izbjegavati“, istaknuli su iz Zavoda.

Kako su potvrdili s Kliničkog centra u Tuzli, hospitalizirano je 14 pacijenata s gripom tipa A, a među oboljelima je i dvoje djece.