VIKEND GUŽVE Usporen promet na relaciji Sarajevo-Mostar, na Doljanima duža zadržavanja

gužva promet
Klix.ba

Vikend u Bosni i Hercegovini često donese gužve na cestama, a tako je i danas, od ranih jutarnjih sati, kada je riječ o relaciji Sarajevo - Mostar. Iz BIHAMK-a upozoravaju vozače kako su u tijeku radovi na brojnim dionicama te da se informiraju prije kretanja na put.

Ističe se da su uvjeti za vožnju na putevima u BiH povoljni, a da je promet vozila umjeren. Tijekom dana očekuju pojačan promet vozila, posebno na putevima prema jugu, kao i na graničnim prijelazima.

Gužve u prometu vidljive na izlazu iz Sarajeva prema Mostaru kod naplatnih kućica, kao i u okolini Konjica, gdje su gužve također česte, javlja Klix.ba.

Iz BIHAMK-a mole vozače teretnih vozila se nakratko isključe iz prometa kada iza sebe primijete dugu kolonu vozila, kako bi se izbjegla rizična preticanja.

Zadržavanje na Doljanima

Na graničnim prijelazima u BiH, prema informacijama BIHAMK-a, zadržavanja nisu duža od 30 minuta, osim na graničnom prijelazu Doljani, odnosno Metković, gdje je pojačan promet vozila prilikom izlaza iz Bosne i Hercegovine.

Gužve na graničnim prijelazima se tijekom dana posebno očekuju na onim prijelazima koji vode ka moru.

Radovi 

Zbog izvođenja sanacijskih radova na mostu Gorica, na autoputu A-1, za promet je zatvorena lijeva cijev tunela 1. mart na dionici Zenica-Sarajevo, a vozila prometuju dvosmjerno kroz desnu tunelsku cijev.

Sporije zbog radova tijekom dana prometuje se na magistralnim putevima: Lašva-Kaonik, Travnik-Vitez, Bijeljina-Šepak, Čitluk-Ljubuški, Bihać-Kamenica, Livno-Šuica i Ripač-Dubovsko, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Zbog radova na mostu na Ilidži (M-17 Stup-Blažuj), promet se iz smjera Blažuja preusmjerava kroz naselje Lužani, dok se iz smjera Ilidže prometuje preko mosta, jednom trakom.

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) promet je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacijskih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 s R-473), a vozila prometuju preko raskrsnice u Topčić Polju.