VELEPOSLANSTVO SAD-a "Milorad Dodik ne ugrožava samo stabilnost BiH"

Milorad Dodik i Michael Murpy
Hercegovina.info

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagiralo je danas na izjave Milorada Dodika koji je ponovo zaprijetio da će Republika Srpska proglasiti nezavisnost.

"Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje odcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su antidaytonske i opasne, ne samo po stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine, već i po stabilnost i sigurnost cijele regije Zapadnog Balkana", navodi se.

Ističu da su upravo ovakvi Dodikovi istupi razlog zašto je pod američkim sankcijama.

"Prema ustavu Bosne i Hercegovine ne postoji pravo da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica ocijepi. Zablude gospodina Dodika opasno su odvraćanje od mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti koju građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, žele i zaslužuju".

SAD uvijek podržavaju cjelovitu BiH.

"Sjedinjene Države su uvijek podržavale i podržavat će teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, zaključuje se u izjavi objavljenoj na službenom profilu veleposlanstva SAD-a.

Milorad Dodik je u intervjuu za hrvatski Nacional izjavio da u ovom trenutku ima 10 do 15 zemalja koje su iskazale spremnost priznati Republiku Srpsku.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.