Vasić: Alkalaj može nositi feredžu, ali ne i obmanjivati veleposlanike

"Alkalaj se, pobijajući navode iz pisma predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, o tome da nema ni zakonskog ni ustavnog osnova za obilježavanje tzv. dana državnosti izvan Federacije BiH ili onog dijela Federacije koji ga prihvata, poziva na veljaču 1995. godine kada je parlament takozvane Republike BiH usvojio zakon o tom blagdanu", rekao je Vasić.

Dodaje da Alkalaj takođe tvrdi da se i sada, po pravnom kontinuitetu - jer nisu stavljeni van snage, primjenjuju neki zakoni SFRJ, navodeći primjer zabrane nošenja feredže, pa bi po toj logici, trebalo da se primjenjuje i "republikanski" zakon o tzv. danu državnosti.

"Alkalaj pokušava prodati nepostojeću RBiH kao 'državu' jednake važnosti, legalnosti i legitimiteta kao što je bila bivša Jugoslavija", smatra Vasić.

Ističe da je jasno je da RBiH nije bila država ni u kojem osim u sarajevskom smislu, jer nije imala ni ingerencije nad teritorijama, nad organima vlasti niti nad podanicima, državljanima.

"BiH u sadašnjem obliku nije nasljednica te 'države' nego je nova međunarodna naseobina koju čine dvije države koje su pristale da daju dio svojih nadležnosti zajedničkim institucijama", smatra Vasić.

On kaže da RS, kao jedna od tih država tvoriteljica Daytonske BiH, nema u svom zakonodavstvu 25. studeni kao dan bilo koje državnosti.

"Alkalaj kao privatna osoba može slaviti taj dan kako želi, može čak da nosi i feredžu, ali ne može da u ime Daytonske, današnje BiH, podmeće internacionalnoj javnosti laži o praznicima i da se poziva na tog ratnog monstruma, tzv. RBiH", smatra Vasić.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH danas je priopćeno da "zakon o proglašenju 25. XI danom državnosti ostaje na snazi na teritoriji BiH, jer nije u suprotnosti sa Ustavom BiH, niti je njegova ustavnost ikada osporena, te da se Parlamentarna skupština BiH kao nadležni organ još nije drugačije odredila o službenim praznicima BiH".

Nezavisne novine