Brisel: Alkalaj se susreo s Lajčakom i Kukanom

Ministar Alkalaj je upoznao izvršnog direktora Lajčaka o najnovijim aktivnostima u vezi s formiranjem vlasti u BiH nakon izbora u oktobru prošle godine.

Posebno je istakao da su zaključci Vijeća Europske unije o BiH od 21. ožujka dobro primljeni u našoj zemlji. Izvršni direktor Lajčak je naglasio da se radi o paketu mjera i stavova koje su usaglasile sve države članice EU i koji BiH pruža mogućnost da, ispunjavanjem navedenih uvjeta, uhvati korak s drugim državama u regiji u procesu europskih integracija.

Istakao je da se od BiH očekuje da formira organe vlasti koji će imati kapacitet za pokretanje potrebnih aktivnosti i ponovio da je EU spremna da kroz ojačano prisustvo pomogne Bosni i Hercegovini na evropskom putu.

Prilikom sastanka ministra Alkalaja sa članom Europskog parlamenta i šefom Delegacije Europskog parlamenta za države zapadnog Balkana Eduardom Kukanom, član Europskog parlamenta Kukan je posebno naglasio da druge države u regiji napreduju u procesu evropskih integracija i da BiH ima priliku uhvatiti korak uz ispunjenje potrebnih uvjeta. Najvažniji neposredni zadatak za našu zemlju je formiranje organe vlasti koji će moći pokrenuti reforme i ispunjavati uvjete.

Također je rekao da EU treba što prije imenovati šefa Delegacije EU u BiH.

Fena