VALENTINOVO U MOSTARU Fratarska krv kao spomen 'oslobođenja' grada

Ubijeni fratri Mostar - Dan oslobođenja Mostara - Partizani
Ilustracija / hercegovina.info

I ove godine na blagdan sv. Valentina, odnosno Valentinova i Dana zaljubljenih, posebno se aktivira još jedan dio bolne povijesti Grada na Neretvi. Prošlo je već 78 godina otkad su mostarski franjevci na čelu s provincijalom fra Leom Petrovićem mučki ubijeni u akciji 'oslobođenja' grada. S druge strane već 78 godina antifašisti slavodobitno obilježavaju taj dan.

Partizani su 1945. godine ciljano probali ugasiti intelektualnu i duhovnu misao među katolicima Hercegovine napadom i masakrom na širokobriješku Gimnaziju i tamošnje fratre koji su predavali, a iz mostarskog samostana su odveli i prvog čovjeka Provincije te ostalu subraću.

Fra Leo Petrović, fra Grgo Vasilj, fra Jozo Bencun, fra Bernardin Smoljan, fra Rafo Prusina, fra Kažimir Bebek te Nenad Venancije Pehar s povezima na očima i vezanih ruku nasilno su odvedeni do Neretve gdje su ih osloboditelji oslobodili ovozemaljskog života.

Kao i prethodnih godina za njih i nevino pobijeni narod će se večeras služiti sveta misa u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru.

“U utorak, 14 veljače u 18 sati, u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru slavit ćemo svetu misu u spomen na pobijene fratre i vjernike Mostara i okolice koji su žrtve II. Svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata. Svetu misu predslavit će fra Jozo Grbeš, provincijal hercegovačkih franjevaca. Nakon mise Frama Mostar će izvesti prigodni recital o nevino pobijenim franjevcima. Pozivamo vas na ovo molitveno spomen-slavlje”, navodi se u pozivu mostarskog gvardijana fra Danke Perutine vjernicima.

Predstavnici UABNOR-a predvođeni Seadom Đulićem, svoju spomen-dužnost obilježili su prošlog tjedna na 'Partizi', a dodatno je atmosferu zakuhao i sam Đulić kazavši da je Mostar danas izvorište neofašizma. 

"O kojoj slobodi i o kojem jedinstvenom gradu govorimo? Mi živimo neofašizam, Mostar je danas izvorište neofašizma. Tamo gdje vlada HDZ, od antifašističkog naslijeđa nije ništa ostalo, preoravana su groblja, minirani su spomenici i 10 godina poslije rata, a kreator i nositelj te politike je predsjednik HDZ-a, prema tome ne možemo reći da u ovom gradu živimo punu slobodu. Kako bi se ti ljudi osjećali da ih na Dan mrtvih ili na Dan šehida autobusima pod oružanom pratnjom provedu do groblja", kazao je Đulić.

Reagirao je oštro Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, koji je kazao kako su oni koji su obilježavali godišnju oslobađanja Mostara "lažni moralizatori i falsifikatori načela antifašizma".

"Predstavljati se antifašistima noseći u rukama simbole jednog od najgnjusnijih totalitarnih režima je za svaku osudu. Možda bi i ove godine igrokaz koji isti glumci godinama izvode prošao bez reakcije, ali nemoguće je zanemariti gnjusno nazivanje Mostara mjestom neofašizma", kazao je Kordić.

Međutim, partizanski zločini ni u veljači 2023. nisu rasvijetljeni.  

Likvidacija sedam mostarskih franjevaca, te još 59 širom Hercegovine imala je za cilj zatrti franjevce, no takva nakana rezultirala je još većom zainteresiranošću mladih da pristupe franjevačkom redu u Hercegovini.

Za razliku od Mostara koji se ubijenih svećenika sjećaju na Valentinovo, u Širokom Brijegu je to slučaj tjedan dana ranije. Povodom 77. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu održavaju se Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.