USUGLAŠENI PRIJEDLOZI Prvo su ga poskupjeli marku i pol, pa bi sada gorivo trebalo biti jeftinije 50 feninga po litru

Točenje goriva benzinska
Ilustracija

Održana je sjednica Povjerenstva oba doma Parlamentarne skupštine BiH za usklađivanje izmjena teksta Zakona o akcizama na kojoj je odlučeno da se akcize privremeno ukinu na šest mjeseci, a onda u slučaju da se cijene goriva ne stabiliziraju postojala bi mogućnost produženja mjere na još tri mjeseca.

Gorivo u Bosni i Hercegovini je na rekordnim razinama, a ovo pojeftinjenje će doći nakon što je gorivo skočilo više od marku po litri, a ukidanje akciza koje utječu na smanjenje cijena goriva vlasti kao mjeru donose zadnji među susjedima kada brojni stručnjaci predviđaju reguliranje cijena na tržištu.

Ta mjera će značiti pojeftinjenje goriva do 50 feninga.

Zastupnički dom je na prijedlog SDP-a BiH Saše Magazinovića glasao za opciju 6+3 mjeseca, piše Avaz.

"Odluka ide na izjašnjavanje domova", rekao je Magazinović.

U Domu naroda PS BiH je usvojen amandman zastupnice Dušanke Majkić, prema kojem bi ova mjera bila na snazi samo mjesec dana. Obzirom da je usvojen u različitom čitanju morao je ići na usuglašavanje.

Na sjednici povjerenstva nisu nazočili predstavnici SNSD-a Dušanka Majkić i Dragan Bogdanić, a prisutni su jednoglasno usvojili prijedlog Zastupničkog doma, prema kojem bi mjera trajala šest mjeseci s mogućnošću produženja od tri mjeseca.

Kako smo pisali proteklih dana vozači u Hercegovini gorivo sipaju po nikad većim cijenama, a cijena dizela se ozbiljno primaknula cijeni od 3,5 marke po litru, a dizel nešto sitno iznad 3 marke.