FOTO  UPRIZORENJE ISUSOVOG ROĐENJA U 50 PRIMJERAKA U Mostaru izložene jaslice od lego kockica, stakla, zavoja, medenjaka...

Izložba jaslica
Hercegovina.info

U Galeriji Rondo unutar Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača do 24. prosinca imat ćete priliku pogledati izložbu na kojoj je predstavljeno više od pedeset jaslica rađenih različitim tehnikama. Izložbu jaslica su povodom 800. obljetnice, točnije od kada je sveti Franjo prikazao prve jaslice u Grecciu, organizirali franjevci i franjevke iz cijele Hercegovine.

Izložba jaslica

„Izložba je organizirana po uzoru na Greccio gdje stalno ima izložba jaslica iz cijelog svijeta. Mi smo ovim povodom htjeli donijeti dašak Greccia ovdje u Hercegovinu. U realizaciji su sudjelovali članovi Franjevačkog svjetovnog reda, framaši i Školske sestre franjevke. Geslo izložbe su riječi svetog Franje koje je uputio prije 800 godina, kad je i prikazao prve žive jaslice, a to su: 'Želim oživjeti uspomenu na ono Dijete rođeno u Betlehemu'“, započela je Marijana Barbarić, područna ministra Franjevačkog svjetovnog reda u Hercegovini, za Hercegovina.info.

Izložba jaslica

Poruka i cilj izložbe je, kako kaže, upravo ona poruka svetog Franje - obnoviti uspomenu na Dijete Isusa koje je danas nažalost zaboravljeno u mnogim obilježavanjima Adventa i Božića u raznim gradovima, ali i u našim domovima i našim srcima.

„Izloženo je oko 50-ak različitih jaslica, od onih velikih pa do malih minijatura. Rađene su različitim tehnikama i materijalima. Sve je bilo dozvoljeno samo ne kupiti gotove figure. Tako su neki lijevali figure od gipsa, pravili od papira, platna, kože, vune, kukuruzovine, drveta, medenjaka, sjemenki i mnogo toga još. Ima ih staklenih, pletenih, heklanih, zlatovez i slično.  Posebno mi je drago što su oni koji su izrađivali jaslice utkali dio sebe u njih, predstavili tako sebe ili svoju župu ili svoje radno mjesto“, kazala je Barbarić.

Izložba jaslica

Izložba je raznolika, a pažljivo izrađivane figure zasigurno će učiniti da vam vrijeme proleti. Da su detalji ključni, najbolje govori izgled prikazanih jaslica.

„Tako imamo jaslice sa figurama fratara ili časnih sestara, jaslice s međugorskom crkvom ili s mostarskim zvonikom, jaslice koje su izradile časne sestre koje rade na transfuziji krvi s porukom 'Daruj krv spasi život', jaslice svetog Paškala u pokaznici, hercegovačke jaslice s narodnom nošnjom i obilježjima Hercegovine s pričom 'Da si u nas rođen Isuse', ili pak jaslice od vune koje su izradile trećarice koje imaju ovce. Zaista je raznoliko i ima se što pogledati“, istaknula je Barbarić.

Izložba jaslica

Organizatori očekuju posjetitelje iz cijele Hercegovine, ne samo iz Mostara, a bratstva Trećeg reda i Frame se organiziraju i već su najavili svoje zajedničke dolaske.

Izložba jaslica

Mostarci su pohrlili odmah čim je izložba jučer otvorila svoja vrata. Izgleda da je zanimanje veliko i rekla bih iznad naših očekivanja, a to nam govori da su ljudi očito željni susresti Dijete Isusa“, zaključila je Barbarić za naš portal.

Izložba jaslica

Svi zainteresirani ovogodišnju izložbu mogu posjetiti u Galeriji Rondo sve do Badnjeg dana u razdoblju od 15:00 do 20:00 sati.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.