VIDEO  UNOSAN POSAO Bosna i Hercegovina rekorder u Europi po broju političkih stranaka

Bosna i Hercegovina je apsolutni rekorder u Europi po broju političkih stranaka. Njihov broj se u posljednjih 26 godina utrostručio. Opravdano se postavlja pitanje je lipolitika najunosniji biznis u državi, i zašto je utrka za vodeće funkcije postala toliko atraktivna.

"Jedna politička stranka na 30 tisuća stanovnika. Svatko bi da bude lider, ili da barem proba boriti se moć", kaže bivši član SIP-a BiH Vehid Šehić. Dodaje, to nema veze sa demokracijom i političkim pluralizmom nego s činjenicom da je politika odavno postala najpoželjnije, i što je još važnije, najplaćenije zanimanje u BiH.

"U narodu se kaže, i to je pravilo „Jednom veleposlanik uvijek veleposlanik“, ovdje jednom političar, jednom predsjednik, ministar, premijer – uvijek predsjednik, ministar“.

Isti ljudi, ali znatno veći broj političkih subjekata. Budući da su svi tradicionalni nazivi zauzeti, imena stranaka postaju sve kreativnija.

Čak 31 politička stranka i koalicija želi imati zastupnike u budućem sazivu Narodne skupštine Republike Srpske. Na listama je 1439 kandidata koji će na izborima tražiti svoju šansu, a samo su 83 fotelje. Preko fotelja lakše se dolazi i do radnih mjesta u javnim ustanovama i poduzećima.

Komunikolog Mladen Bubonjić kaže da je nametnuta atmosfera da u našoj zemlji bez politike nema ni života.

“Kako se povećava broj stranaka na ovom, uvjetno rečeno, oporbenom spektru možemo posumnjati da te stranke i ti političari ne mogu donijeti značajan postotak glasova sebi, ali mogu otkinuti glasove utabanim, etabliranim oporbenim strukturama i na taj način doprinesu samo vlasti.“

Javna je tajna da su birački odbori rak rana tehničkih izmjena izbornog zakona.Kupovina biračkih odbora se ponavlja svakog izbornog ciklusa i nema veze sa sudjelovanjem u demokratskom izbornom procesu, stav je političkog analitičara Denisa Čarkadžića. 

"Tri posto je za entitetski,a pogotovo državni nivo je apsolutno nedostižan prag za njih 90%, kada uzmete ukupni broj. Problem s biračkim odborima – samo pogledajte broj kandidata za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske i sve će vam biti jasno".

A na tom spisku je 31 ime. Za predstojeće izbore SIP je ovjerio 90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija. Za 22 stranke i 2 koalicije više nego tijekom izbornog razdoblja 2014-2018. Političkim strankama opstanak je mnogo lakši nego privatnim tvrtkama, jer se financiraju javnim novcem, a lakše ih je i osnovati- iz proračuna na svim razinama, od 2004. do danas izdvojeno je više od 335 milijuna maraka.