UNATOČ ZABRANAMA I UPOZORENJIMA Uspon na krov Staklene banke u Mostaru i dalje atrakcija za turiste

Turist na zgradi Staklene banke
Žućo BiH

Unatoč pokušajima da se prilazi ovoj ruševnoj zgradi blokiraju kako se ne bi ponovila tragedija iz 2018. godine u kojoj je stradao dječak, 'Staklena banka' i dalje je turistička atrakcija i sve se više mladih posjetitelja Mostara iz cijeloga svijeta penje na nju kako bi steklo dozu adrenalina, ali i napravili panoramske fotografije Mostara kakve ne mogu uslikati sa drugih pozicija.

Objekt nazvan kolokvijalno 'Staklena banka' smješten u središnjoj zoni grada Mostara, zadesila je ratna sudbina, kao i većinu objekata u toj zoni te je u potpunosti devastiran. Osim ratnih rana, u poslijeratnom vremenu našla se na meti skupljača sekundarnih sirovina jer je imala velike količine aluminijskih profila koji su služili kao konstrukcija za staklene stijenke, a od nje je danas ostao samo betonski kostur.

Zgrada od osam katova, površine gotovo devet tisuća četvornih metara, zapuštena, devastirana, išarana grafitima - kao jedan od simbola poslijeratnog Mostara postala je prvorazredna turistička atrakcija.  

Aktivistička facebook stranica Žućo BiH objavila je fotografiju nastalu u petak u poslijepodnevnim satima na kojoj je vidljiva osoba koja se kreće po krovu ove ruševine.

Iz MUP Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) još je ranije objašnjeno kako ulasci u 'Staklenu' sami po sebi nisu prekršaji.

"Policija je dužna djelovati ako netko ugrožava javni red i mir, a ulasci na ovaj objekt to nisu. Naši službenici mogu djelovati i po prijavi građana. Ukoliko netko od građana prijavi boravak osoba u objektu i ako procijeni da oni ugrožavaju svoju sigurnost ili sigurnost drugih, policija će djelovati", objasnio je glasnogovornik MUP-a HNŽ Ljudevit Marić.

Ovaj objekt kupila je Vlada Federacije za smještaj institucija, ali se u međuvremenu dogodila pandemija zbog koje je novac za ovaj objekt preusmjeren na druge stvari, da bi u ovoj godini Vlada prihvatila amadmane na prijedlog Proračuna Federacije BiH za 2023. godinu, kojima se novac namijenjen za obnovu 'Staklene banke' u Mostaru prebacuje za drugu namjenu, tako da se ni u proračunu za 2023. godinu neće izdvojiti niti jedna marka za renoviranje ove zapuštene i devastirane zgrade.

Dotad, turisti i mladi avanturisti u zgradu ulaze na vlastitu odgovornost.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.