STAKLENA BANKA Ratni 'spomenik' i sigurnosna prijetnja

Staklena banka
hercegovina.info

Četvrt stoljeća od okončanja rata i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Mostar je pored simbola njegovog grada, turistima još uvijek poznat po ruševinama kao ratnim ožiljcima proteklog rata.

Objekti koju su porušeni u ratu do danas su u potpunosni propali, a o njihovoj obnovi nitko ozbiljno čak i ne govori. Rijetki su oni koji su se počeli obnavljati, ali su uglavnom ostali nedovršeni radi nedostatka sredstava.

Objekt nazvan kolokvijalno “Staklena banka” smješten u središnjoj zoni grada Mostara, zadesila je ratna sudbina, kao i većinu objekata u toj zoni te je u potpunosti devastiran. Osim ratnih rana, u poslijeratnom vremenu našla se na meti skupljača sekundarnih sirovina jer je imala velike količine aluminijskih profila koji su služili kao konstrukcija za staklene stijenke, a od nje je danas ostao samo betonski kostur.

Zgrada od osam katova, površine gotovo devet tisuća četvornih metara, zapuštena, devastirana, išarana grafitima - kao jedan od simbola poslijeratnog Mostara postala je prvorazredna turistička atrakcija.  

Osim turista, ona je danas i dalje atraktivna mnogim građanima Mostara jer se s nje pruža predivan pogled na Mostar. Godinama je prizemlje ove zgrade zazidano dvometarskim zidom, i propisno obilježeno pločama na kojima stoji kako je ulaz u zgradu zabranjen i da prijeti opasnost od pada s visine. Obilježja su s razlogom stavljena jer do vrha banke vodi otvoreno stubište bez ikakve ograde, a na samom vrhu zgrade nema nikakve fizičke barijere. I unatoč svemu tome te tragičnoj smrti dječaka koja se dogodila prije tri godine, nije se promijenila svijest ljudi pa se i danas, kad je Mostar pust od turista, na vrhu ovog objekta mogu uočiti skupine ljudi.

Staklena banka

Objekt “Staklene banke” u Mostaru u doglednoj budućnosti trebao bi ponovno postati poslovna zgrada, ovaj put za smještaj institucija Vlade Federacije BiH. Tako će turistička atrakcija, koja Mostarce podsjeća na teška vremena koja su se dogodila u posljednjem desetljeću prošlog stoljeća, prestati biti zanimljiva stranim turistima, a postati poželjna građanima Mostar odnosno BiH željnih zaposlenja u javnom sektoru

Nadati se da će se to skoro dogoditi i da će ovaj objekt napokon koristiti svrsi i prestati biti velika opasnost u samom centru Mostara.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.