UMJETNOST U RAZARANJU Mladi Ljubušak Jure Paponja predstavio izložbu „We like the way you died, boy!'“

Izložba Jure Paponja Ljubuški
Hercegovina.info

U ovaj petak Gradska galerija Ljubuški bila je poprište jednog zanimljivog događaja. Naime, mladi Ljubušak Jure Paponja predstavio je svoju samostalnu izložbu pod nazivom „We like the way you died, boy!“ Međutim, ovdje se ne radi samo o skupu slika i crteža, baš naprotiv, radi se o dubokoj i nadasve kompleksnoj umjetničkoj priči koja istražuje put (anti)heroja njegov kroz uspon i pad.

Jure Paponja rođen je u Metkoviću, završio je Gimnaziju u Ljubuškom 2012. godine, a magistrirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru 2017. godine. Dodatno iskustvo stekao je na École supérieure d’arts et médias de Caen u Francuskoj i School of Fine Art, History of Art and Cultural Studies, University of Leeds u Velikoj Britaniji, gdje je magistrirao 2022. godine. Osim toga, ovaj Ljubušak dobitnik je stipendije francuske vlade i prestižne stipendije Chevening. Tijekom svog školovanja u BiH, također je osvojio rektorovu nagradu Sveučilišta u Mostaru i nagradu Federalnog ministarstva znanosti i obrazovanja.

Izložba Jure Paponja Ljubuški

Izložba je privukla velik broj posjetitelja.

„Izrazito se ponosim ovom izložbom, a ona obuhvaća radove koji su polagano nastajali, počevši od kraja 2021. godine pa sve do početka ove godine. Na ovoj izložbi možete očekivati slike na platnu velikog formata, jednu instalaciju, različite crteže te popratni sadržaj koji uključuje neke knjige i tekstove. Na taj način gledatelj dobiva uvid u sam koncept izložbenog postava na jedinstven način“, kazao je za hercegovina.info ovaj talentirani Ljubušak.  

Izložba Jure Paponja Ljubuški
 
Publici se posebno svidio njen neobičan naziv: „We like the way you died, boy!“

„Izložbene slike prate ciklički put (anti)heroja kroz njegov životni vijek, od uspona do pada. Protagonist na kraju cijele priče pogiba, odnosno drugim riječima, narod ga ubija i taj isti narod ruši njegov spomenik. U skladu s tim, taj čin rezultirao je nazivom same izložbe“, objasnio je.

Kako smo iz razgovora doznali, naziv je zapravo modificirani citat preuzet iz Tarantinova filma Django. U tom filmu protagonist Django ubija robovlasnika izgovarajući riječi „I like the way you died, boy!“

Izložba Jure Paponja Ljubuški
 
Bosanskohercegovačko društvo bilo je velika inspiracija za ovaj ciklus.

„Ova izložba je moj odgovor na suptilne granice koje odvajaju zločinca od heroja u našem društvu, granice koje su često nejasne i krhke. Živimo u vremenu gdje se ponekad te granice miješaju, a ovim umjetničkim projektom želio sam poslati snažnu poruku o prolaznosti slave, kako za heroje tako i za zločince. Kroz svoje slike, instalacije i crteže, pokušao sam dočarati ideju da s vremenom svi ti likovi, koji su nekada bili slavljeni ili osuđivani, polako tonu u zaborav. Njihovi spomenici, bilo da su izgrađeni od strane obožavatelja ili srušeni od strane protivnika, postaju dio pejzaža prolaznosti“, dodao je.

Većina radova zapravo je dio njegovog magistarskog rada. No, ono što je najvažnije za naglasiti, kad je riječ o samoj izložbi, ona ne samo da je lokalnoj kulturnoj sceni pružila novu i jedinstvenu perspektivu, nego je i potaknula na razmišljanje o prirodi (anti)herojstva, pada i obnove. Svojom autentičnošću i suptilnim izrazom, Paponja je uspio zaroniti duboko u ljudsku priču i izazvati emocije koje će ostati urezane u sjećanjima svih posjetitelja.