Ukinuta presuda Maki Radiću i ostalima

Sud
Ovu informaciju potvrdio nam je i Zoran Zovko, predsjednik HVIDR-e Grada Mostara. Ipak službenu informaciju jučer u Sudu BiH nismo mogli dobiti, a iz Službe za informiranje javnosti samo su nam kazali kako se odluka po pitanju žalbe na presudu može očekivati do kraja tjedna.

Još bez službene obavijesti

Naime, Apelacijsko vijeće Suda BiH zaprimilo je sredinom ožujka žalbe na prvostupanjsku presudu kojom je navedena četvorka proglašena krivim. Radićev odvjetnik Dragan Barbarić samo je kratko kazao za Dnevni list kako iz Suda BiH nije dobio bilo kakvu obavjest o poništenju presude.

Sud Bosne i Hercegovine 20. veljače 2009. izrekao je prvostupanjsku presudu, kojom je optuženike Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića proglasio krivim za kazneno djelo zločini protiv čovječnosti, te Marka Radića osudio na kaznu zatvora u trajanju od 25 godina, Dragana Šunjića na kaznu zatvora u trajanju od 21 godine, Damira Brekala na 20 godina i Mirka Vračevića na 14 godina. Radić, Šunjić i Brekalo se nalaze u pritvoru od 2. lipnja 2006. godine.

Tijek postupka

Sud je optužnicu prihvatio 1. prosinca 2006. godine, dok je 22. prosinca 2006. godine, sud odredio mjere zabrane Mirku Vračeviću. Na ročištu održanom 26. prosinca 2006. godine Šunjić i Brekalo su se izjasnili da nisu krivi po svim točkama optužnice, dok se Marko Radić nije želio izjasniti, te je sud, u skladu sa zakonom, konstatirao da optuženi poriče krivnju.

Glavna rasprava je počela 26. ožujka 2007. godine. Inače nakon presude Radiću i ostalim mještanima Bijelog Polja, ali i članovi mnogih braniteljskih udruga, prosvjedovali su te blokirali magistralnu prometnicu M17, tvrdeći da je odluka Suda BiH nepravedna.

Žalba obrane

Obrana Marka Radića se žalila na prvostupanjsku presudu zbog povrede Europske konvencije o ljudskim pravima, povreda Kaznenog zakona i zbog odluke o kazni, te predložila da se presuda ''u cijelosti ukine i odredi ponovno suđenje''. Obrana ostalih također je u žalbama tražila ukidanje presude, a neki su odvjetnici naveli kako je Tužiteljstvo sve pogrešno tumačilo i interpretiralo.

Međunarodni sudac

Obrana Mirka Vračevića osvrnula se i na sastav sudskog vijeća koje je donijelo presudu, istaknuvši da je ''bilo nepropisno sastavljeno jer je član bio međunarodni sudac'', a što prema njima, predstavlja ''apsolutnu povredu postupka''. S druge strane Tužiteljstvo je za ostalu trojicu kroz žalbu tražilo i veće kazne, piše današnji Dnevni list.