JOSIP CVITANOVIĆ CVIKI “Marko Radić je osuđeni ratni zločinac, a ne običan čovjek kako navodite”

Cviki suđenje
©Ilustracija/Hercegovina.info

Optuženik za ubojstvo Make Radića (61) Josip Cvitanović Cviki (47) danas je na nastavku glavnog pretresa na Županijskom sudu u Mostaru ponovno tražio izuzeće Sudskog vijeća u sastavu Marin Zadrić, predsjedavajući, Erna Filipović i Zorana Krtalića, što je po drugi puta odbijeno. 

“Postoje okolnosti koje dovode u razumnu sumnju njihovu nepristranost, tj. pristranost sa presuđenim ratnim zločincem Markom Radićem Makom presuđenim pred Sudom BiH 21 godinu za zločin protiv čovječnosti na području Mostara i s njegovom obitelji”, kazao je Josip Cvitanović Cviki, napomenuvši da po dopunama zakona od strane Velentina Inzka, “onaj koji pomaže ratnom zločincu čini kazneno djelo”.

Cviki je u zahtjevu o izuzeću Sudskog vijeća naveo "da se pristrasnost vidi, među ostalim u rješenjima u pritvoru, gdje je Marko Radić predstavljen kao običan čovjek, a ne kao osuđeni ratni zločinac”. 

Nakon usmenog iznošenja zahtjeva Cviki je pismeno predao zahtjev Sudskom vijeću, koje se potom povuklo da isti razmotri. Na nastavku glavnog pretresa predsjedavajući Sudskog vijeća Marin Zadrić je kazao da je zahtjev za izuzećem odbijen. 

U nastavku pretresa svjedočili su redom policajci koji su se na dan ubojstva Marka Radića našli na smjeni. U operativnom centru zatekao se Dario Čović. Upitan od strane tužitelja je li 9. studenog bio na poslu i što se tom prilikom događalo Čović je kazao da je navedenog dana preuzeo noćnu smjenu oko 18.30 sati.

“Nedugo nakon toga sam obaviješten od kolege iz operativnog centra MUP-a HNŽ da se u blizini njihove zgrade dogodila pucnjava. Putem sustava radio veze obavijestio sam policijsku stanicu Centar čije je to područje da isto osiguraju i upute interventnu grupu. Šef smjene mi je kazao da je on već dobio informaciju o toj pucnjavi od kolegice koja radi na osiguranju PU Mostar, koja mu je rekla da je bila pucnjava i da je vidjela muškarca krupnije građe, ćelavog, u majici sa crveno bijelim kockicama koji se trčeći uputio prema Ulici Stjepana Radića”, kazao je Čović. Dodao je da je policijskim službenicima osoba Romske pripadnosti kazala da je uočila osobu gore navedenog opisa, koja je sjela u crvenu Škodu. Nakon što su kompletirali broj registarskih pločica isti je ubačen u sustav Renata, koji je zabilježio prolazak na Bišću Polju. 

“Oko 21.30 patrola je javila s terena da je vozilo tih registarskih oznaka uočenu u blizini Splitske ulice. Upoznali smo sve, blokirali smo taj teren i javljeno je da je u blizini tržnice uhićen Cvitanović i vode ga u postaju”, zaključio je Čović.

Optuženi je svjedoka pitao jesu li policajci koji su ga uhitili – Milan Pudar, Zdravko Gotovac i Salmir Batlak, a isti je kazao da tu informaciju ne zna, odnosno da za da je uhićen od strane interventne grupe. 

“Dalje pitanje. Je li bila naredba da se ja likvidiram”, upitao je Cvitanović, na što je svjedok odgovorio da nije.

Cvitanović je inzistirao na pitanjima vezano za sam trenutak uhićenja, što nema nikakve veze sa suđenjem za ubojstvo. Predsjedavajući Sudskog vijeća upozorio je da predmet ovog postupka nije to je li netko možda prekoračio ovlasti i da se o tome neće raspravljati. “To nema veze s ovim postupkom”, kazao je, između ostalog, Zadrić. 

Policajac Alen Ovčina kazao je da je odmah po dolasku na smjenu obaviješten da je došlo do ubojstva u Ulici Brune Bušića, da je ubojstvo počinio Josip Cvitanović Cviki, policiji od ranije poznata osoba.

“Mi smo odmah upućeni u njegov stan u Splitskoj ulici, gdje ga ne nalazimo. U jednom trenutku putem veze čujemo da se vozilo koje je koristio kreće Ulicom kneza Domagoja i ide prema Splitskoj. Odmah smo izašli u Splitsku, koja je iznad njegova stana i zaustavili vozilo”, kazao je Ovčina. Kazao je da je Cvitanović bježao patrolama, dok mu on i Zdravko Gotovac nisu presjekli put, te ga nakog toga i uhitili. 

Cvitanović je i nakon ovog svjedočenja inzistirao na pitanjima o načinu uhićenja. Sudac Zadrić ponovno je upozorio da je na zadnjem pretresu gledan snimak portala Hercegovina.info, nakon čega se izjasnio i vještak, podcrtavši opet da to nije predmet suđenja. 

Policajac Zdravko Gotovac kazao je da su on i prethodni svjedok zajedno došli na smjenu, te upućeni na prolaz prema Splitskoj radi očevida. Tu su bili sat-dva, da bi otišli prema stanu optuženog, gdje su i na pločicama i u liftu vidjeli tragove krvi. 

Upitan o udarcu koji je prigodom uhićenja zadobio Cviki, Gotovac je kazao da je on bio preventivan.

“Mi smo imali informaciju da ima bombu, pištolj, mašinku. Mislim da se postupilo minimalno koliko je trebalo”, kazao je Gotovac. 

Svjedočio je i postupajući inspektor Amir Kuko iz čijeg se svjedočenja moglo razaznati da je policija imala naloge za pretres i stana i automobila optuženog, da je postupila po svim profesionalnim standardima, kao i da je u Cvitanovićevom automobilu nađen pištolj za koji nije imao dozvolu.

“Izvršenim provjerama ustanovljeno je da je gospodin Cvitanović 2000. dobio dozvolu, no 2004. je mu je oduzeta, te je više ne posjeduje. Cvitanović ga je priupitao zašto nije pretresen i stan Marka Radića, te zna li da je on ratni zločinac, što je pitao i ostale svjedoke. Kuko je odgovorio da bi on bio pretresan da je bilo potrebe. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.