U RESTORANU DODIKOVE KĆERKE Vlada Republike Srpske prošle godine iskeširala oko 13.500 KM

Milorad Dodik Gorica Dodik
Fokus

Vlada Republike Srpske tijekom prošle godine koristila je usluge ekskluzivnog restorana Agape, koji je u vlasništvu Gorice Dodik, kćerke predsjednika RS Milorada Dodika, te su tijekom prvih osam mjeseci 2022. godine u dvanaest navrata u ovom restoranu pravljeni cehovi od 300 do oko 2.000 KM.

Ukupno je na ime “ugostiteljskih usluga u restoranu” Gorice Dodik Vlada Republike Srpske potrošila najmanje oko 12.354 KM, piše InfoRadar.

Na portalu Javnih nabavki, naime, nije navedeno je li ova cijena uključuje i PDV, kakva je praska u ovakvim obavještenjima, što bi značilo da je cifra još za oko 2.000 KM veća.

Prosječni ceh u Agapeu, kao što se može vidjeti u dijelu obavještenja o nabavci usluga, iznosio je čak oko 1.030 KM.

Ovi podaci obuhvaćaju samo razdoblje od siječnja do kraja kolovoza prošle godine, tako da je opravdano za pretpostaviti da je Vlada RS u restoranu Dodikove kćerke potrošila i veći iznos.

Prevedeno na jezik jedne od najsiromašnijih kategorija u Republici Srpskoj, umirovljenika, Vlada je samo za 12 ručaka, derneka ili čega već (pokušavali su novinari saznati, ali nisu još uspjeli) u Agapeu potrošila onoliko koliko prosječni umirovljenik u ovom entitetu primi crkavice za dvije godine i dva mjeseca (26 mirovina od 475,30 KM, koliko je iznosio prosjek za studeni).

Inforadar saznaje da su i konobari Vlade RS išli povremeno raditi u Agape, pa ovaj teški sukob interesa, odnosno pogodovanje kćerki najmoćnijeg čovjeka u RS, dobiva još više na značaju. Nije, međutim, poznato jesu li konobari bili posebno plaćeni za ovaj posao, ili je ta usluga obuhvaćena redovnom plaćom koju primaju u entitetskoj vladi.

Jučer je poslan upit i entitetskoj vladi pitanja o tome tko je i kakve vrste usluga koristio u Agapeu, međutim odgovoreno je da su pitanja proslijedili svom Ugostiteljskom servisu koji je i sklapao aranžmane s restoranom Gorice Dodik. Do objave ovog teksta odgovora nije bilo.

Podsjećamo, Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH definira da izabrani službenici i njihovi bliski srodnici ne smiju biti dio uprave ili menadžmenta bilo kojeg privatnog poduzeća koje sklapa ugovore ili posluje s institucijama koje se financiraju iz proračuna na bilo kojoj razini vlasti. No, obitelj Dodik, kako svjedočimo već dugi niz godina, smatra sebe izuzetom od brojnih zakona koji važe za sve ostale građane.

Još u ožujku prošle godine Transparency International BiH (TI BiH) podnio je prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa protiv tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika jer tvrtke u vlasništvu njegove obitelji posluju s državom i primaju značajne poticaje iz proračuna.

Izvršna direktorica Transparency International BiH Ivana Korajlić kaže za Inforadar da ova organizacija još uvijek nije dobila odgovor jer Povjerenstvo praktično ne radi, a novo se treba formirati.

“Teško da će u ovom slučaju doći do zastare, jer ona nastupa za četiri godine”, kaže Korajlić.

Iako sada kao predsjednik RS Dodik podliježe entitetskom zakonu o sukobu interesa, koji je mnogo “labaviji” za predstavnike vlasti od državnog, razdoblje u kojem je Vlada RS poslovala s restoranom njegove kćerke odnosi se na njegov mandat kao člana Predsjedništva BiH te stoga podliježe državnom zakonu, navode iz TI BiH.

Prijava ove organizacije tako se može dopuniti i poslovima koje je entitetska vlada sklopila s Agapeom do studenog 2022. – kada je Milorad Dodik stupio na dužnost predsjednika RS.

Milorad Dodik Gorica Dodik

Dodikova djeca imaju 'samo' pet tvrtki

S obzirom na "učestalo ponavljanje i prenošenje netočnih i neprovjerenih informacija koje je plasirao gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, a u želji da javnost informiraju…